Uhrančivé písničky z debutu Veroniky Borákové alias Niky

5. říjen 2023

Hostem video Harendy live je ostravská zpěvačka Nika a její kapela. Písničkářka a skladatelka vydala na jaře 2022 debut Flesh & Soul. Spolupracuje také s dalšími muzikanty.

Veronika Boráková alias Nika je absolventkou Janáčkovy konzervatoře v oboru skladba a ve své tvorbě osobitě zpracovává jazz, pop, folk, alternativu a další žánry. Kromě zpěvu hraje na klavír.

NIKA & kapela v S1

„Pro mne nikdy neexistovala jiná cesta, než že budu muzikant. Rodiče mne nikdy nemuseli k ničemu tlačit. Od chvíle, kdy jsem schopna přemýšlet sama za sebe, tak vím, že chci dělat hudbu,“ svěřuje se v rozhovoru zpěvačka.

Doprovodnou kapelu Niky tvoří bubeník Jonáš Bjolek, klavírista Pavel Duda a baskytarista Nicolas Gatto. Za album Flesh & Soul získala Moravskoslezskou uměleckou Cenu Jantar v kategorii populární hudba.

Nika a Pavel Duda

Playlist Harendy:

00:00 znělka Harendy
00:11 úvodní slovo Igora Vašuta
00:47 Passing through
03:43 rozhovor s kapelou
07:04 Of lost children
10:13 Morning scars
14:05 rozhovor s kapelou
18:14 Bi-WHAT!
21:51 rozhovor s kapelou
24:07 Bruises
27:38 Masquerade

hudba a text NIKA (Veronika Boráková)

autoři: Igor Vašut , tif

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.