Ukliďme Česko! Desetitisíce dobrovolníků se vypraví do přírody zlikvidovat nepořádek a černé skládky

5. duben 2024 08:46

Do akce Ukliďme Česko se i letos zapojí desítky tisíc lidí. Vyplývá to z údajů zveřejněných na webu akce. Jejím cílem je uklidit nelegálně vzniklé černé skládky a nepořádek. Hlavním jarním úklidovým dnem je sobota 6. dubna, řadu míst ale budou dobrovolníci uklízet i později. Podrobnosti doplní reportér Václav Plecháček.

Čtěte také

Každoročně se uklízí na tisícovkách míst v Česku. Kolik úklidů registrují pořadatelé na letošní rok?

Úklidů pořadatelé evidují celkem 3711. Některé už proběhly, další proběhnou na podzim. Zítra a pozítří, tedy při hlavním úklidovém víkendu se bude uklízet na 2200 místech, to je podle organizátorů o stovky víc, než loni na jaře. Minimálně tento víkend by účastníkům mělo přát počasí.

Zatímco v minulých letech občas dobrovolníci uklízeli v dešti nebo dokonce při sněžení, letos má být přes dvacet stupňů Celsia.

Čtěte také

Uklízet se samozřejmě dobrovolníci chystají i v Královéhradeckém kraji. Který úklid je z tvého pohledu mimořádný?

Třeba ta v Úpici na Trutnovsku, kde úklid organizuje tamní základní škola akci a zapojí se téměř čtyři stovky dětí. To samé platí například pro Nechanice na Hradecku, V Broumově vyrazí na úklid dvě stovky školáků. V Hradci Králové se do školních úklidových akcí zapojí až sto padesát dětí najednou. Většinou je ale doporučený počet v řádech desítek lidí a to kvůli snadnější organizaci.

Nejčastěji se každoročně uklízí ulice měst a obcí, není to ale pravidlem. Která jiná místa jsi našel v Královéhradeckém kraji?

Čtěte také

Například v Hradci Králové se už osmdesát lidí přihlásilo k úklidu přírodní památky Na Plachtě, uklízet se bude i v přírodní rezervaci Dubno nedaleko České Skalice, ve Vernéřovicích na Náchodsku se chystá úklid okolí místní studánky. A uklízet se i letos bude Sněžka - na naší nejvyšší české hoře je úklid naplánovaný na 18. května, zatím se přihlásilo 26 dobrovolníků.

Letošní novinkou je výzva fanoušků military k úklidu vojenských bunkrů a řopíků. Zatím se ale připojili jen nadšenci v Kozmici na Moravě v okrese Opava.

Ukliďme Česko je dobrovolnická úklidová akce, která probíhá na území celé České republiky (a dokonce na pár místech mimo ni). Jejím cílem je uklidit nelegálně vzniklé černé skládky a nepořádek v přírodě. Hlavním  úklidovým obdobím je jaro, úklidy přírody ale probíhají průběžně během celého roku.

Spustit audio

Související