Ukrajinská lékařka s dojetím: Moc jsme vděční národu českýmu, že nám pomáháte

7. březen 2022 06:00

Potkat ukrajinské občany můžeme na Vysočině téměř všude. Někteří pracují třeba v nemocnicích. V té jihlavské působí lékařka Iuliia Kovalenko. 

S ukrajinskými občany se můžeme setkat i v nemocnicích. Není totiž výjimkou, že vykonávají i zdravotnické profese. Například lékařka Iuliia Kovalenko pracuje na oddělení ARO jihlavské nemocnice. 

Hodně nás to trápí…

„Nás to hodně trápí. Hlavně, jak máme tam rodiny. Skoro dva týdny jsme je přemlouvali ať přijedou, než to všechno propukne. Bohužel se to nestalo,“ popisuje své pocity ohledně války na Ukrajině lékařka z anesteziologicko-resuscitačního oddělení jihlavské nemocnice Iuliia Kovalenko. 

„Moje rodina, rodiče, odmítli to opustit svůj domov. I když je to pro mě těžký, tak je můžeme z nějaké strany pochopit, je to teď těžký, bojí se. Manželovi rodiče už odjeli, jsou na cestě a doufám, že se v brzké době v pořádku dostanou sem.“

Osm let v Česku

V Česku žije Iuliia Kovalenko s manželem už 8 let. Návrat teď na Ukrajinu neplánují. „I když manžel říkal, že by tam také jel, ale vidíte, že máme dvě malé děti a je to také o prioritách, na prvním místě jsou děti.“

A tak se snaží pomáhat alespoň tady v Česku. „Tady v Dolní Cerekvi už se ubytovala jedna rodina z Ukrajiny. Taky jsem se nabídla nejen jako tlumočnice, ale na veškerou pomoc.“ Přestože je na rodičovské dovolené a do práce teď dochází zhruba dvakrát do týdne, pomůže i v jihlavské nemocnici. Uprchlíkům, kteří se tam přijdou nechat ošetřit, bude sloužit jako tlumočník. 

„Mají na mě kontakt i na dětským oddělení, na porodnici. Už jsem nabízela i nějaké věci po sobě, těhotenský.“

Byli jsme hodně dojatí…

Iuliia Kovalenko oceňuje i pomoc Čechů. „Jsme byli hodně moc dojatí a strašně moc jsme vděční vám jako národu českýmu, že nám pomáháte. Kolem mě, každý člověk se zeptá, jak se máme, jak pomoci,“ říká se slzami v očích.

V jihlavské nemocnici navíc není jediným ukrajinským pracovníkem. V zařízení jich pracuje deset, upřesňuje mluvčí nemocnice Monika Zachrlová. „Jedné zaměstnankyni měly přijít dvě rodiny, tak jsme zjišťovali nějaké informace ohledně ubytování, dokonce se nám ozývali i lidé z řad veřejnosti. Ta sounáležitost tady opravdu je.“

V nemocnicích na Vysočině pracuje téměř třicet Ukrajinců. Pomoc s ubytováním jejich rodin nabídlo třeba i pelhřimovské zdravotnické zařízení, které má čtyři lékaře ukrajinské národnosti.

autoři: Daniela Brychtová , mik
Spustit audio

Související