Ukrajinská studentka Univerzity Palackého se bojí o rodinu ve své vlasti. Pořád na ně myslím, svěřuje se

24. únor 2022

Když jí bylo 17 let, rozhodla se, že opustí domov a z rodné Ukrajiny půjde studovat vysokou školu do Česka. Rodačka z Oděsy Maryna Kovalová si najala soukromého učitele, aby se naučila česky, složila požadované zkoušky a loni nastoupila do prvního ročníku Univerzity Palackého v Olomouci.

„Pořád na ně myslím, ani nejde spočítat, kolikrát za den,“ svěřuje se sympatická plavovlasá Maryna. Od loňského září žije na studentských vysokoškolských kolejí, rodiče a mladší sestru neviděla od listopadu, a i když by teď byla moc ráda doma a třeba i pomáhala, jak sama říká „milované Ukrajině“, sleduje média a čeká každý večer na telefonát se svoji rodinou. „Samozřejmě mám obavy o moji rodinu i o Ukrajinu. Moc se mi po nich stýská,“ říká Maryna.

Rodnou Oděsu opustila ještě coby sedmnáctiletá dívka, rozhodla se studovat na Palackého univerzitě obor Etika komunikace. A na přednáškách svým spolužákům a také pedagogům na otázku proč? odpovídá, že se chce po studiu vrátit domů a zlepšit život na Ukrajině.

„Samozřejmě mám obavy o moji rodinu i o Ukrajinu. Moc se mi po nich stýská.“
Maryna Kovalová, studentka Univerzity Palackého v Olomouci

„Na školu jsem chtěla jít a stále chci, ale bohužel nemůžu označit školství na Ukrajině za tak kvalitní, jako v Evropské unii. Proto jsem spokojená, že studuju na Univerzitě Palackého v Olomouci,“ dodává. 

Nikdy předtím nemyslela na to, že by opustila svoji zemi, nicméně měla pocit, že ve v Evropské unii je svobodovnější přístup k informacím a není tam, podle jejich slov, tolik ruské propagandy. „Moc chci zlepšit situaci v ukrajinských médiích, protože v tamní žurnalistice existují problémy, které je třeba napravit,“ říká.

autor: ela
Spustit audio