Ukrajinský MAČ

18. říjen 2015

Měsíc autorského čtení je nepřehlédnutelný literární festival rozkročený mezi 5 evropskými městy. Letos se věnoval Ukrajině. Debata s autory nemohla vyhnout otázkám na současnou situaci země.

Nápad na měsíční literární festival se zrodil před 16 lety v hlavách nakladatelů Petra Minaříka a Pavla Řehoříka. Z Brna se postupně rozkročil do pěti evropských měst. Letos 31 dní s literaturou mohli strávit obyvatelé Brna, Ostravy, Košic, Lvova a Vratislavi.

Z ryze českého (respektive moravského) festivalu se postupně stal festival mezinárodní. Každoročně se tak dramaturgie zaměřuje na jednu z evropských zemí, jejíž autory festival představí.

Oksana Zabužko a další

Letos byla Čestným hostem Měsíce autorského čtení Ukrajina. Na cestu po pěti evropských městech se tak vydali autoři jako Oksana Zabužko nebo Jurij Andruchovyč. Ale také například „charkovský rebel“ Serhij Žadan, dcera Jurije Andruchovyče Sofija a její manžel Andrij Bondar.

Brněnská část Měsíce autorského čtení si za dobu své existence vybudovala pevnou diváckou základnu. S železnou pravidelností na festival chodí například vychovatel a „narcistní grafoman“ Josef Zajíček.

Oksana Zabužko

Složité otázky

V Huse na provázku ho můžete potkat každý festivalový den s holou hlavou a bločkem v ruce. Pozorně poslouchá a posléze klade spisovatelům mnohdy velmi složité otázky. Stejně pravidelně zaznívají otázky týkající se moravského národa z úst dalšího pravidelného návštěvníka.

Dokument Radima Nejedlého představí některé z postav spjatých s festivalem. Rozhovory s ukrajinskými autory, které jsme vyjmenovali výše, se nemohly vyhnout současné situaci na Ukrajině, kterou každý z nich vnímá ze své perspektivy. Jedno však mají společné: Nikomu z nich není osud Ukrajiny lhostejný.

Spustit audio