Ultimátum odborů? Středula si nevšiml, že už skončila prezidentská kampaň, kritizuje ho Ferjenčík

30. květen 2023

Vlastní dvanáctibodový plán úsporných opatření, vyhlášení stávkové pohotovosti a dvoutýdenní ultimátum. S tím vším už přišly odbory od té doby, co vládní koalice představila návrh tzv. konsolidačního balíčku. Zatím se ale na ničem novém s vládními stranami nedohodly. V úterý proto odboráři svolávají do Prahy sněm, na kterém mají diskutovat další kroky. Jaké budou?

„Naše snaha je, aby se věcně jednalo, aby se odstranily problémy, které tato společnost má, což je především veliká inflace, která drtí všechny domácnosti a nutí pak nakonec vlády k tomuto úspornému balíčku,“ říká místopředseda Českomoravské konfederace odborových svazů Vít Samek.

Čtěte také

Podle Samka vláda s odbory jedná hlavně proto, že kritika konsolidačního balíčku zaznívá ze všech stran, a ne pouze od odborů. Pokud by kritika nebyla i odjinud, vláda by se, jak Samek uvádí, pouze nad změnou zamýšlela, ale nenavrhla by jednání o případných úpravách.

„Všichni vědí, že ten materiál je vytvořen jako jakýsi náhodný výběr různých nápadů různých politických stran, které se potom kompromisem promítly do této verze. Zatímco my navrhujeme vlastní verzi, určitý koncepční přístup, který vychází z analýzy toho, jaké byly daňové kroky v uplynulém období, které vedly ke krizi veřejných financí. Pak samozřejmě přichází v úvahu systémové napravování těchto chybných kroků, které se tu staly,“ míní Samek.

Nedomyšlené kroky

Premiér Petr Fiala (ODS) dával jasně najevo, že s úplně velkými zásahy do navrhovaných úspor nepočítá a že se budou obměňovat pouze technické chyby. Samek je ale v tomto ohledu optimističtější a věří, že vláda k určitým změnám nakonec svolí.

Čtěte také

„Vláda musí vidět, že spousta myšlenek v tom balíčku není domyšlených. Například navrhované změny DPH, které tam jsou, vláda předkládá s tvrzením, že budou dokonce pro státní rozpočet ztrátové, že tam prodělá čtyři miliardy korun. Naši makroekonomové si spíš myslí, že se tady podvědomě kalkuluje s tím, že tam, kde dochází k tzv. snížení DPH, k němu v praxi v cenách nedojde, protože firmy to pochopí jako příležitost, aby se zahojily, a tím pádem žádné snižování cen provádět nebudou,“ vysvětluje.

Samek také vládě vytýká, že o konsolidačním balíčku předem nediskutovala a ani o něm předběžně nejednala.

„Je to žertovné, protože v této době EU přijímá doporučení na posilování sociálního dialogu. Česká vláda musela zvednout ruku na Radě EU pro schválení tohoto doporučení a v ČR se to projeví tím, že v okamžiku, kdy by se mělo vyjednávat o takto závažném materiálu, tak se o něm předběžně vůbec nejedná, a navíc se do něj zahrnou opatření, která směřují přímo proti sociálnímu dialogu, jako je například zrušení benefitů,“ uvádí Samek.

Připomínkování návrhu jako prázdné gesto

Odborář Josef Středula napsal 19. května na svůj twitterový účet, že odbory dávají vládě dvoutýdenní ultimátum.

„Přijde mi, že pan Středula si nevšiml, že už skončila prezidentská kampaň, protože on sám píše něco na sítě, ale přitom vůbec ještě nejsou domluvení na postupu. Viděl jsem tiskovou konferenci odborů a tam mi přišlo, že spíš než odbory byl pan Středula rozhodnutý jít do toho konfrontačním způsobem bez ohledu na to, co bude obsahem opatření, protože za mě tam nejsou věci, kvůli kterým by dávalo smysl dělat generální stávku,“ říká Mikuláš Ferjenčík, zástupce vládních stran a ekonomický expert České pirátské strany.

Čtěte také

Ferjenčík mimo to ani příliš nesdílí Samkův optimismus, že by kromě technických změn mohlo v balíčku dojít k jiným výraznějším změnám.

„Ten těžce vyjednaný kompromis je tam nutný. Pak tam jsou nějaké věci, které jsou technicky obtížnější, kde budeme diskutovat o tom, jaké má být to řešení. Například řešíme situaci ohledně kojenecké vody apod., ale nemyslím si, že je tam prostor pro nějaké obsahové změny, ale spíše technické, protože ta dohoda je jednoduše uzavřená,“ dodává Ferjenčík.

Poslechněte si celý pořad Ranní Plus v audiozáznamu. Moderuje Pavlína Nečásková.

Spustit audio

Související