Umělá inteligence pomáhá lékařům šumperské nemocnice vyhodnocovat rentgenové snímky

18. srpen 2023 18:28

Zdravotníci nemocnice v Šumperku nově testují využití umělé inteligence. Speciální software jim pomáhá s hodnocením rentgenových snímků plic. Dokáže objevit i nálezy, které jsou lidským okem špatně rozpoznatelné.

Primář radiodiagnostického oddělení nemocnice Šumperk Jiří Gerold ukazuje na monitoru rentgenový snímek plic. Umělá inteligence na něm s pomocí obdélníků označila místa, která vyhodnotila jako nálezy. Rozpoznat dokáže i téměř nepatrné změny.

Software tak může usnadnit třeba zaučování mladých radiologů. „Systém mu může pomoci v tom, že ho navede. Potom při kontrole starším radiologem se hodnotí, jestli je to správně, nebo není. Časem se mladý radiolog učí a získává zkušenosti a myslím, že ten systém mu může pomoct,“ říká Gerold.

AI lékaře nenahradí, ale zefektivní

Práci lékařů umělá inteligence nenahradí. Podle primáře Jiřího Gerolda ji ale může výrazně zefektivnit. Třeba tím, že se po prvotním zhodnocení softwarem začnou primárně věnovat snímkům s nálezy.

Radiologové šumperské nemocnice software testují od letošního března. Za tu dobu vyhodnotil rentgenové snímky plic více než 3,5 tisíce pacientů. Systém brzy začnou využívat taky lékaři interního oddělení. Do budoucna by se umělá inteligence mohla uplatnit taky v mamografii nebo magnetické rezonanci.

Spustit audio