U_mění Hořice 2023. Unikátní „rezavé“ sochy Čestmíra Sušky oživují a proměňují veřejný prostor města

16. září 2023 21:10

Od roku 2021 se v Hořicích na Jičínsku pravidelně uskutečňují přehlídky současného umění, které pod názvem U_mění Hořice dočasně proměňují veřejný prostor města. Součástí letošního ročníku jsou přímo na hořickém Masarykově náměstí dvě sochy od Čestmíra Sušky. S redaktorkou Vlaďkou Wildvou se za nimi podíváme.

Sochař Čestmír Suška vytvořil svými svařovanými objekty na náměstí v Hořicích dvě nové dominanty. Díla patří k přehlídce, která se v Podkrkonoší už pomalu stává tradicí pod názvem U_mění Hořice. Víc se dozvíte z reportáže, kterou přímo v historickém centru města natočila s hořickou muzejnicí Annou Crhovou redaktorka Vlaďka Wildová.

Čestmír Suška (vlevo) v Zahradě Bubec v Řeporyjích

Čestmír Suška (* 1952) je nejen sochař, ale také kurátor nebo organizátor kulturních událostí. Svůj ateliér má v Bubci v pražských Řeporyjích, nedaleko od něj je zahrada, která slouží jako prostor pro pěstování ovoce a zeleniny, květin, ale také kultury, umění a dobrých sousedských vztahů. Konají se tu dílny pro děti, kutilské workshopy, sousedské slavnosti, divadelní představení a oslavy. Vzniká tu komunitní centrum s originálními herními prvky od Čestmíra Sušky i jeho kolegů.

V Hořicích Čestmír Suška vystavuje své typické ocelové objekty, které v jeho ateliéru v Bubci vznikají ze starých cisteren a rour. Autor tak využívá přirozenou krásu rezavého materiálu. Sochy Čočka s průnikem a Kazatelna jsou k vidění na náměstí Jiřího z Poděbrad před Městským muzeem v Hořicích.

Čtěte také

V pondělí 25. září v 18 hodin se budete moci setkat s autorem Čestmírem Suškou a poznat kontext jeho tvorby z první ruky! Setkání se uskuteční u objektů na náměstí (v případě nepříznivého počasí v hořickém muzeu).

Další program U_mění Hořice pokračuje v pátek 20. října ve spodní části Sochařského parku sv. Josefa. VČELY jsou interaktivní autorská výtvarně-divadelní instalace Kristýny Täubelové, Dory Bouzkové, Jana Beneše a Jiřiny Vackové, zaměřené (nejen) na dětské publikum. Vznikly ve spolupráci se spolkem Loutky bez hranic. Účastníkům nabízí prostor pro odhalování paralel tak odlišných společenstev jako jsou lidstvo a včelstvo.

Přehlídka současného umění U_mění Hořice vyvrcholí 27. října koncertem Dystopic Requiem Qartet pod vedením hudebního skladatele Miro Tótha. Uskupení vydalo tento rok album Black Angels Songs, které je specificky spjato s příběhem rodiny Gálových a jejich pohnutého osudu za druhé světové války. Uzlovým bodem pro rozhodnutí Miro Tótha pracovat s tímto tématem bylo vystoupení Fedora Gála proti neonacistům na protiromské demonstraci a tento moment se zrcadlí ve zvuku alba.

Čestmír Suška u jednoho ze svých objektů

Městské muzeum a galerie v Hořicích
Vznik Městského muzea v Hořicích se datuje do roku 1887, tehdy ovšem bylo známé jako Archeologický a musejní spolek. Založila jej skupina milovníků starých památek, většinou z řad místní inteligence, která se rozhodla pracovat na sběru a studiu mnohých památkových předmětů, kterým často hrozilo zničení.

Spustit audio

Související