Umění jíst a překrmovat strnady. Čelisti vaří guláš z Medvěda

10. listopad 2023

Postupná přeměna Čelisti na gurmánský formát zaměřený na smradlavá jídla pokračuje. Vedle tradiční degustace pochutin z kuchyně rodiny Stejskalových si totiž nový díl vzal na paškál hned dvě gurmánské záležitosti – francouzskou kuchařskou romanci Umění jíst a milovat a frenetický seriálový nářez Medvěd.

„Film, ve kterém člověka dojme k slzám i pouhý pohyb kamery,“ básní nad novým filmem vietnamsko-francouzského režiséra Anh Hung Trana dojatý Aleš, zatímco studio pronikavě páchne rybí omáčkou a česnekem, specialitou dne chefa Stejskala. Umění jíst a milovat je historická romance, ve které si Juliette Binoche a Benoît Magimel vyjadřují lásku a náklonnost vařením.

Kdysi prvotřídní talent Tran, ze kterého se málem postupem času stalo krasodušné Norské dřevo, tu opět našel svého spirituálního masterchefa a uvařil pokrm bohatých chutí a vůní, který se obejde bez zbytečných slov a zavede nás do dob, kdy oslepování, překrmování a následné topení strnadů v Armagnacu patřilo k dobrým mravům. Takže ručníky na hlavu, žvýkat a vychutnávat tu paletu ušlechtilých chutí, které aspirují na film roku!

Z trochu jiné kuchyně přichází seriálový hit Medvěd, který rozpálil hrnce mnoha fanouškům. Jeho zběsilé gastronomii odolávají už zřejmě jen Aleš s Vítem, kteří mají stále nejradši guláš a pivo. Tomáš ovšem rodinný restaurant v srdci Chicaga navštěvuje pravidelně a má pro všechny milovníky zemité lidové kuchyně výbornou zprávu: porce jsou velké, ingredience poctivé, vychucenost uspokojivá. „Možná je místy pořád víc efektní než efektivní,“ namítá opatrně muž, který odvážně razí tezi, že večerní jídlo zabírá v žaludku místo, jež by jinak mohlo být obsazeno pivem.

Kam se poděla Všechna ta krása a zabíjení a proč je tenhle opiodový dokument stokrát lepší film Obchodníci s bolestí? Tančí hypnotický Disco Boy raději na tracky od Vitalica, nebo na Poslední guláš od Dýza Bojs? Neměl by už Marvela někdo konečně zrušit? Ovládají Čelisti spíše umění jíst, nebo milovat? Dělá pivo hezká Těla? A jak dělá Medvěd srnca? Čelisti, váš nutriční poradce v každé roční době!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.