Umění nejsou jenom galerie. Kniha Kurátor ukazuje to nejlepší, co výtvarné umění dalo Praze

27. listopad 2018

„Kurátor není určený pro odbornou veřejnost. Člověk, který se pohybuje v Praze, v uměleckým světě, tak moc dobře ví, kam má zajít. Ale tohle je cílený na mnohem širší publikum a i turisty,“ odhaluje popularizační záměry nově vzniklého knižního průvodce uměním v Praze Štěpánka Veselská, která spolu s Valérií Dvořákovou a Jánem Gajduškem stojí za jeho autorstvím.

Veřejné instituce, Galerie, Architektura, Umění ve veřejném prostoru – tak zní názvy kapitol nově vzniklého Kurátora. Kniha uchopuje téma umění v hlavním městě poměrně komplexně, ale logicky i útržkovitě. „Tak dlouho jsme čekali na pořádný přehled pražských galerií, až jsme ho napsali sami,“ vysvětlují autoři knihy v úvodu. S prvotní myšlenkou přišel sběratel a gynekolog Oldřich Uttendorfský, který si Jánu Gajduškovi údajně postěžoval, že Praha nemá žádný svůj „michelinský guide“ po galeriích. Aby kniha byla živější, přizvali autoři k jejímu spoluutváření šest známých osobností z pražské umělecké scény. Kromě Krištofa Kintery nebo třeba ředitele Národní galerie Jiřího Fajta i galeristky ze Žižkova Camille Hunt a Cashu Kastner.

Kurátor: Průvodce uměním v Praze

„Jsme závislé na sběratelích a institucích, takže my nepotřebujeme být vidět z ulice. Ale naším úkolem přece není jen prodávat umění, ale taky ukazovat umění normálním lidem,“ uvažuje Camille Hunt, se kterou jsem se vydal na procházku po malých galeriích na Žižkově, které se snaží v rámci čtvrti kooperovat třeba tak, že otvíračky nových výstav plánují na stejný den. „Turismus je pořád moc soustředěný na Prahu 1, jsme velmi rády, že něco jako Kurátor vzniklo, protože to přivede do ulic naší čtvrti víc lidí,“ dodává zkušená galeristka, která se svojí kolegyní pořádá jednou ročně sousedskou slavnost Neighbourhood Boogie-Woogie, při které se umění vyhrne z malých galerií do veřejného prostoru i soukromých podniků.

Kniha Kurátor sdružuje subjektivní výběr několika lidí, kteří stojí za pozornost. Posílá nás třeba za černobílými průduchy z Letenského tunelu Zdeňka Sýkory, vysvětluje, co je hodnotného na vybavení pražského metra, nebo ukazuje Dálky Jiřího Nováka – vertikální plastiku ve vodním prvku na sídlišti Novodvorská. Stručně shrnuje to nejpodstatnější z oblasti výtvarného umění v Praze, ale nejen tam. Máme vyrazit např. do Českých Budějovic, kde je „bez nadsázky jedna z nejkvalitnějších uměleckých institucí v Česku“ – Dům umění v Českých Budějovicích.

Kurátor: Průvodce uměním v Praze

Komu má sloužit průvodce uměním v Praze Kurátor? Proč se kromě galerií věnuje i umění ve veřejném prostoru a architektuře? Kdo stojí za grafickým zpracováním knížky? Pusťte si celou reportáž.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka