Unikátní publikace Architektura 58-89 má dva svazky a váží téměř šest kilogramů. Představuje ji výstava v CAMPu

7. březen 2022

Vladimir 518 - český rapper, producent a také autor mnoha komiksů. V Centru architektury a městského plánování můžete až do konce března vidět jeho výstavu Architektura 58-89.

Audiovizuální instalace využívající 25 metrů širokou stěnu ve výstavním sále CAMPu je součástí projektu, který mapuje předrevoluční architekturu z let 1958–1989. Vydání obsáhlé dvousvazkové publikace zaštítil právě hudebník Vladimir 518 a na vzniku se podílelo třicet odborníků.

Výstava Architektura 58-89 v CAMPu
Publikace Architektura 58-89 na výstavě v CAMPu

„Já jsem si řekl, že v rámci tohoto projektu upozadím to svoje ego a začnu sloužit těm informacím. Jsem hrozně vděčný, že tak široká scéna teoretiků a kunsthistoriků do toho šla, velmi si toho vážím. Byl to jeden z hnacích motorů, protože ve chvíli, kdy mi docházela energie, tak jsem si říkal, že ty lidi jsou u toho se mnou,“ dodává Vladimir 518.

Na bezmála čtrnácti stech stranách je představeno více než čtyřicet architektů, autorských dvojic či skupin. Rozsáhlá publikace obsahuje unikátní dobové fotografie a váží téměř šest kilogramů.

Na vernisáži výstavy byla i Sabina Vosecká, poslechněte si celou reportáž.

autoři: Sabina Vosecká ,
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.