Univerzální jazyk mimo prostor a čas. Maria BC vydávají novou desku

1. listopad 2023

Na počátku devadesátých let 20. století dostal tým lingvistů, inženýrů, antropologů a archeologů za úkol zkonstruovat typ komunikace, který by překonával čas. Jak bychom mohli komunikovat s budoucími civilizacemi, když se jazyk může vyvinout zcela jiným směrem, nebo dokonce zaniknout? Na tuto otázku se snaží najít odpověď Maria BC na svém novém albu Spike Field, které vyšlo na Sacred Bones Records.

Nádherné a křehké skladby s unikátní neuchopitelnou náladou, jež jsou protkány školeným hlasem, přitom se ale drží ve velmi intimní poloze. To jen podtrhuje atmosféru unikátní nahrávky Spike Field. Zbrusu nové album má venku i původem singapurský skladatel a producent Kin Leonn. Ten na své druhé desce Mirror in the Gleam pokračuje v linii ultra křehkého, něžného ambientu, který může na první poslech působit až občejně, netrvá ale dlouho, než se z něj vyklube hudba, která banálnosti naopak vzdoruje.

Leonn, který stojí i za soundtrackem k filmu The Breaking Ice a letos soutěžil v Cannes v sekci Un Certain Regard skládá hudbu, jakou je radost nechat rozkvétat před očima. Étericky unikavá pak dokáže být i hudba japonských Goat. Její leader Koširo Hino hovoří o tom, že nahrávání nového alba Joy in Fear obnášelo „z devadesáti procent bolest“, svému posluchačstvu ale přináší v první řadě až horečnaté opojení.

Goat na své první desce po osmi letech znovu působí jako dokonalý instrumentální stroj, který výslednou sevřeností a mimořádnou precizností osloví jak ty, kdo holdují geometrické elektronice Autechre, tak i živelným kytarovým deskám kapel jako Moin nebo This Heat.

Která kapela Banánovi připomíná bouři bičující skály a která naopak zklidněnou náladu po letním dešti? To a ještě mnohem více se dozvíte v novém dílu Modelářů.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.