Univerzitu 3. věku v Plzni navštěvuje méně lidí než loni. O jeden z kurzů byl i přesto enormní zájem

Mírný pokles zájmu oproti minulému roku eviduje letos univerzita třetího věku při Západočeské univerzitě v Plzni. Zatímco vloni kurzy navštěvovaly 2000 posluchačů, v tomto akademickém roce je to 1800 zájemců. Kurzy fungují v 17 pobočkách v Plzeňském a Karlovarském kraji. Po zkušenostech s pandemií koronaviru se mění i struktura nabízených aktivit.

„Máme spuštěno 128 kurzů, které doplňujeme ještě podle aktuální poptávky. Teď jsme spustili online přednáškový kurz „Křížem krážem Plzeňským krajem s knihou“, na kterém spolupracujeme s plzeňskou knihovnou a s autory regionálních knih. V letošním roce jsme také spustili novinku s Fakultou filozofickou „Bible a dějiny“ a velice nás překvapilo, že jsme naplnili okamžitě celou kapacitu učebny, což je devadesát míst. Takže je to jednička mezi letošními kurzy,“ řekla vedoucí univerzity třetího věku Magdalena Edlová.

Nabídku kurzů ovlivňuje i pandemie koronaviru. „Neděláme jen prezenční přednášky, ale snažíme se nabídnout i online kurzy pro ty posluchače, kteří by se báli do školy přijít,“ doplnila Magdalena Edlová.

Univerzita třetího věku chce být podle mluvčí Západočeské univerzity Šárky Staré v letošním roce k zájemcům o studium co nejvíce vstřícná a otevřená. „To znamená, že i kurzy, o které je zájem menší, tak se otevíraly. V předchozích letech by třeba ty kurzy otevřeny nebyly," doplnila Šárka Stará.

Obohacuje seniorům život

Šestým rokem na přednášky chodí i Jaroslav Smazal. „Určitě je to obohacení života. Za prvé se setkám se zajímavými lidmi, dozvím se spoustu věcí a co je zajímavé pro lidi mého věku, čili důchodce, že jsme v kontaktu s jinými lidmi. To je taky důležité. Baví mě to, člověka to donutí studovat dál. Když třeba píšu nějakou práci, jdu do knihovny, půjčím si knihy a další věci a studuji, což člověka udržuje v psychické a intelektuální kondici. A to je určitě důležité,“ popsal.

Zájemci o studium se můžou hlásit prakticky celoročně. „V případě, že se někdo rozhodne i během roku zapsat do univerzity třetího věku, nikoho neodmítáme a vždy podle volné kapacity zájemce zapíšeme,“ uvedla Magdalena Edlová.

Absolventy seniorské univerzity čeká v červnu slavnostní promoce, která se uskuteční po roční pauze.

autoři: Martina Klímová , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio