Úplněk, ženy v bílých sukních a hledání spirituality. O měsíčním tanci s průvodkyní Juliet Navrátilovou

21. srpen 2023

Měsíční tanec. Rituál vycházející z tradic Aztéků a Toltéků, při kterém tančí až stovky žen za úplňku v bílých sukních v kruhu, potí se a drží půsty. Do Česka chce tento tanec přivést profesionální průvodkyně, šamanská praktička a tanečnice měsíce Juliet Navrátilová.

Původní měsíční tanec vinou kolonialismu vymizel. V roce 1985 byl ale opět obnoven a od té doby se rozšiřuje po celém světě. Podle Juliet měl na jeho obnově podíl i feminismus, díky kterému hledají ženy své spirituální tradice. Dnešní rituál probíhá po čtyři noci, kdy ženy nesmí opouštět tábor, jí speciální stravu a navštěvují potní chýše.

„Tancujeme celou noc a jsme rozděleny do čtyř skupin. Každá skupina je v jednom elementu – sever, východ, západ, jih. Ty zase představují nějaké atributy, energie. Tancujeme neustále v řadách, prolínáme se jako hadi a vytváříme geometrické obrazce,“ popisuje Juliet, která je držitelkou rituálního zasvěcení.

Vedle měsíčního tance mluví také o své cestě z vážného autoimunitního onemocnění. „Já jsem se vyléčila tím, že jsem se čistila. V průběhu těch let jsem zkoušela různé typy tělesných očist, ale přišla jsem na to, že aby se člověk vyléčil, je potřeba udělat očistu na čtyřech úrovních, a to je očista srdce, očista mysli, očista podvědomí a potom tělesná očista.“ Kvůli těmto očistám Juliet absolvovala i několik ceremonií s psychedeliky.

Jak se dá podle Juliet cítit energie člověka nebo prostoru? Může se měsíčního tance účastnit křesťanka? A jakou roli v něm mají muži? Poslechněte si Hergot!.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.