Uprchlíci z Ukrajiny se učí česky – například v kurzech teplického gymnázia pro děti i dospělé

29. březen 2022 11:05

Teplické gymnázium zahájilo bezplatné kurzy češtiny pro ukrajinské uprchlíky. Dopoledne jsou pro studenty, odpoledne pro dospělé, a všechny se vedou v českém jazyce. Škola má prý s takovým způsobem výuky dobré zkušenosti.

„Teď tu máme 15 studentů. Ta situace se ale neustále mění – někteří z nich odcházejí, třeba se stěhují do Prahy, jiní zas přicházejí, protože se sem čerstvě přistěhovali,“ popisuje učitelka češtiny a dějepisu Iva Reichová, která kurzy češtiny pro ukrajinské uprchlíky vede.

Nikita a Ivan mají za sebou první týden na teplickém gymnáziu. Anna, kterou přivedla maminka Natalie, je v Teplicích krátce a do školy ještě nenastoupila. Nejdřív se chce trochu naučit česky.

„Uviděli jsme inzerát na Facebooku, že je to kurz češtiny zdarma. Nebylo tam napsáno, že je to pro ty, co tu studují gymnázium,“ vysvětluje Natalie.

Teplické gymnázium nabízí kurzy češtiny pro děti i dospělé

„Pro ty děti, které tu nestudují, jsou ty kurzy odpoledne. Jestli se ale chcete podívat na hodinu, tak můžete,“ vysvětluje jí Iva Reichová.

Novinkou jsou kurzy češtiny pro dospělé Ukrajince. Ředitel gymnázia, Zdeněk Bergman, očekává velký zájem. „Všichni od nás dostanou učebnici Čeština pro cizince, s takovým dodatkem, který je speciálně pro Ukrajince, no – a může se začít,“ dodává.

Jako dobrovolní lektoři nastoupili učitelé češtiny a cizích jazyků, učebnice škola koupila ze svých peněz, výukovými materiály přispělo taky středisko pro integraci cizinců.

Spustit audio

Související