Úřady práce evidují ročně stovky útoků na zaměstnance. Agresivita klientů roste, konfliktů přibývá

16. červen 2023 08:38

Zaměstnanci úřadů práce stále častěji čelí agresivnímu chování klientů. Většinou jde o slovní agresi, například výhružky zabitím. Občas ale incident přeroste ve fyzické napadení, padají i facky. A konfliktů přibývá. Zatímco v roce 2020 bylo takových případů po celé republice nahlášeno 458, letos jich je za necelý půlrok už přes 400.

V budově Úřadu práce v Hradci Králové čekají klienti na chodbách, až na ně přijde řada, dnes je tady zatím klid. Pravidlem to ale není.

Čtěte také

„Přibývá nervozita mezi lidmi a ta se často promítá do nějaké agresivity,“ říká ředitel hradeckého úřadu práce Martin Horák.

Potíží prý přibývá i proto, že jsou zaměstnanci vytížení a lhůty jsou tak někdy delší, než by si klienti představovali. „Ty peníze nedostanou v termínu, v jakém je třeba očekávali, byť je to ještě v zákonném termínu. Ale oni by to chtěli dřív.

Nejhorší situace je na oddělení hmotné nouze, kde nepříjemné okamžiky zažívá i vedoucí Jitka Kocourková. Ve své malé kanceláři se naposledy klienta bála asi před třemi týdny. „Ta agresivita tady je. Bojíme se, navíc, my tady nemáme kam utéct.

Aktuálně tak není výjimkou, že se úřednice podle Jitky Kocourkové obávají i vyjít na chodbu. Výsledkem prý může být i podání výpovědi. „Vysokoškolsky vzdělaná kolegyně vám řekne, já přeci nebudu tuto práci dělat. Za tyto peníze abych si nechala sprostě nadávat. Je to smutné.

Čtěte také

Úřednice Daniela Schreiberová změnit práci zatím nechce, ani ona se ale někdy v kanceláři necítí bezpečně. „Předvídat duševní rozpoložení klientů je docela náročné. Vy nevíte, co ten dotyčný člověk může udělat.

V případě ohrožení si zaměstnanci hradeckého úřadu práce volají pomocí interního systému na pomoc kolegy, do terénu zase chodí ve dvou, a do některých lokalit i ve třech. Podobné je to i na ostatních pracovištích v Královéhradeckém kraji. Ten přitom statisticky patří mezi klidnější, nejvíc případů napadení úředníků je hlášeno z Moravskoslezského a Ústeckého kraje.

Spustit audio

Související