Úřední jednání, Matka, Cesta do města Lawn. Tři snové básnické prózy Emila Juliše

6. listopad 2023

Mátožně mlhavé, ale zneklidňující až hororové a současně groteskní jsou tři snové básnické prózy z knihy Cesta do města Lawn. Poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Účinkuje: Jan Holík
Připravil: Dominik Mačas
Režie: Jakub Doubrava
Natočeno: 2020
Natočeno v plzeňském studiu Českého rozhlasu.

V kafkovsky laděné próze Úřední jednání autor s kolegy Sádlem a Sirkou hledá místnost, kde mají vyřídit cosi, co se týká kovových mříží a roštů. V Matce prchá vypravěč z bytu, kde ubil lahví muže a snaží se za každou cenu vyhnout svým rodičům, kteří o jeho vině vědí. Ve třetí – titulní – próze knihy autor medituje nad lounskou krajinou, kterou projíždí zamlženým ránem v poloprázdném autobusu. 

Už dávno před rokem 1989 měla neoficiální severočeská umělecká scéna přitažlivý punc drsné syrovosti, které ale není cizí nonsens nebo poetika surrealismu. Básník Emil Juliš (1920–2006) je osudově spojený s městy Louny a Most. V závěru šedesátých let působil jako redaktor a později i šéfredaktor severočeské kulturní revue Dialog. Kromě rozsáhlé básnické a výtvarné tvorby je také autorem řady krátkých snivých próz. Tři z nich jsme vybrali do vltavské Povídky.

Spustit audio

Související