US Cars Club Central Bohemia spojuje středočeské milovníky amerických veteránů

30. červen 2023

V Nymburce se v neděli 2. července chystá další z oblíbených akcí spolku US Cars Club Central Bohemia. Sdružuje milovníky amerických veteránů a svými legendárními vozy i přátelskou atmosférou na své srazy lákají také širokou veřejnost. Ostatně kdo by nechtěl zblízka vidět například legendární vůz DeLorean, kultovní americké nákladní vozy nebo Chevrolet, kterým se jezdilo ve slavném filmu Kmotr.

Máte rádi staré kultovní filmy a občas nostalgicky zavzpomínáte na dobu vašeho mládí? Pak možná patříte k milovníkům veteránů. Své zvláštní místo mají staré americké vozy. To si před dvěma lety uvědomila parta nadšenců z obce Poříčany, kteří se v květnu roku 2021 rozhodli založit spolek amerických veteránů US Cars Club Central Bohemia.

Chtěli společně jezdit na akce a poznat další přátele se stejným koníčkem. Z původních 7 členů z jedné obce se během dvou let spolek rozrostl a dnes má 55 členů. Členové jsou ve stálém kontaktu a vyměňují si své zkušenosti. Spolek zároveň dvakrát ročně organizuje velké srazy i pro veřejnost. Ty se neobejdou bez spanilé jízdy všech vozů i množství zábavy. To je ostatně hlavní důvod, proč drží spolu a na své akci rádi vyjíždí. Nechybí přátelská uvolněná atmosféra, kdy je součástí přehlídky vozů i hudba nebo grilování.

Všichni se těší do Nymburka na veterány i na pivo

Předseda US Cars Club Central Bohemia Svatopluk Beneš má na starosti organizaci dvou hlavních srazů amerických veteránů. V Chlumci nad Cidlinou dokonce pořádá akci několikadenní. Letos se do Chlumce sjelo dokonce 280 starých amerických vozů.

Právě nyní ale vrcholí přípravy na oblíbenou jednodenní akci v Nymburce zvanou „Ameriky v pivovaru“. Už tradičně se koná během prvního červencového víkendu a letos se v nymburském pivovaru mohou všichni těšit na americké veterány v neděli 2. července, kde nebudou chybět závěrečná spanilá jízda, soutěže i hudba.

Sraz veteránů členů US Cars Club Central Bohemia

Když se „budoucnost“ stává oslavovanou minulostí

To vše jsou důvody, proč v spolku US Cars Club Central Bohemia stále přibývají další členové. Jejich veteráni jsou ale velmi rozdílní, od velkých amerických nákladních vozů po elegantní Chevrolety 30tých let.

Jedním z čerstvých členů je i pan Václav Načeradský z Městce Králového. Pracuje v autodopravě, k veteránům ho ale přivedla láska ke kultovní sci-fi trilogii z roku 1989 Návrat do budoucnosti. Jednu z hlavních rolí tu totiž představoval i legendární vůz DeLorean. Po celém světě jich dnes jezdí přibližně 6000. U nás pouze šest. Včetně toho, pro který si pan Načeradský dojel až do Holandska.

Svatopluk Novotný a Václav Načeradský u legendárního vozu DeLorean

Svézt se touto legendou, je skutečně zážitek. Dveře nejsou „dveře“, ale oficiálně se nazývají „křídla“. Jako křídla totiž také vypadají. Zvedají se za popruh nahoru a na jejich obsluhu bylo dokonce vytvořeno speciální instruktážní video. Podobně je to i s motorem, který rozhodně nenastartujete běžným způsobem. Jeho zvuk ale stojí za to, stejně tak jako přátelské pohledy a úsměvy lidí, kolem kterých při jízdě projíždíte. Ihned se přátelsky snaží zjistit více informací a přeji si vůz prohlédnout. Z návštěvy benzinky se pak stává třeba dvacetiminutové přátelské setkání řidičů.

A to je ostatně i jeden z aspektů, který si všichni členové spolku skutečně užívají. Veteráni zkrátka pomáhají lidem navázat kontakty a přátelství. Ostatně v Nymburce se v neděli na srazu předvede nejen tento legendární vůz, ale i mnoho dalších, kteří jsou svým způsobem dnes již také legendy.

Spustit audio