USA s napětí očekává rozhodnutí Nejvyššího soudu ve sporu o sňatky gayů a leseb

12. duben 2013

Po několika letech a mnoha soudních peripetiích dospěl před Nejvyšší soud Spojených států spor o sňatky gayů a leseb. Před nedávnem zazněly argumenty jejich zastánců i odpůrců. Soudci vynesou podle očekávání verdikt v příštích týdnech, nejpozději se tak musí stát do konce června tohoto roku.

V současnosti uznává homosexuální sňatky 9 amerických států z padesáti a hlavní město Washington. V několika dalších je zavedené registrované partnerství nebo jeho obdoba. V debatě o sňatcích homosexuálů ve Spojených státech proti sobě stojí na obou stranách pomyslné barikády početná uskupení různých nevládních organizací, sdružení a církví. Některé jsou umírněné, jiné radikálnější.

Thomas Peters mluví za neziskovou Národní organizaci pro manželství. Jejím hlavním cílem je zabránit legalizaci sňatků gayů a leseb: „My jsme přesvědčení, že homosexuálové nesmějí uzavírat sňatky. Podle nás je manželství výhradně vztah mezi jedním mužem a jednou ženou, protože si každé dítě zaslouží matku a otce.” Podle Peterse mají v gayové a lesby v USA už teď právo žít způsobem, jakým chtějí, milovat koho chtějí. “Nemají ale právo měnit podstatu jedné ze základních institucí naší společnosti. Ani já nemám takové právo, říká Peters. Vláda podle něj ma povinnost manželství chránit, protože je to v nejlepším zájmu dětí. Věda totiž prý dokazuje, že se jim daří nejlépe s jejich vlastními biologickými rodiči.

Se Thomasem Petersem vehementně nesouhlasí Evan Wolfson. Prominentní newyorský právník vzdělaný na Harvardově univerzitě, kterého některá média označují za jednoho z otců hnutí za práva gayů a leseb, je zakladatelem a prezidentem kampaně, která si říká Svoboda manželství. „Vždycky jsem byl přesvědčený, že získáme právo na sňatky nejrychleji tak, že budeme široké veřejnosti vysvětlovat, kdo homosexuálové opravdu jsou. Proč je manželství tak důležité pro milující dvojice gayů a leseb stejně jako pro heterosexuály. Až lidé uvidí, jaká je realita, že se nemají čeho bát, že je nikdo neohrožuje, přestanou jim sňatky homosexuálů vadit a přijmou je za své.”

Obě stížnosti před Nejvyšším soudem jsou důležité. V té první jde o diskriminaci na úrovni státu. Kalifornie, která chce ve vlastní ústavě odmítnout vydání oddacích listů jenom proto, že jsou to gayové. Je to významné i proto, že Kalifornie má nejvíc obyvatel a je to sám o sobě důležitý stát. A navíc by tím vznikal precedens, že lidé budou hlasovat o základních právech menšin. Zákon o obraně manželství v tom druhém případě mění způsob, jakým se federální vláda chovala k manželským párům. Zatím jí nikdy nezáleželo na tom, kde byl sňatek uzavřený, ve kterém státě nebo cizí zemi. Manželství uznávala a nenutila sezdané páry, aby uzavíraly nové "federální" sňatky. Homosexuálním manželským párům ale tento zákon takové rovné zacházení upírá. Nechce jim přiznat stejné daňové a sociální výhody, jakým se těší heterosexuálové. Federální vláda prostě homosexuální sňatky neuzná, i když byly uzavřené v jednom ze států, který je umožňuje.

Zastánci manželství párů stejného pohlaví dávají po první veřejné argumentaci před soudem - aspoň navenek - najevo sebevědomí. Jenže stejně tak i jejich odpůrci. Thomas Peters je přinejmenším optimista. Tempo, jaký spor o homosexuální sňatky nabral, mluví prý ve prospěch těch lidí, kteří si je nepřejí. “Gay aktivisté jsou podle mne zaskočení tím, jak rychle se Nejvyšší soud rozhodl projednat tyto případy. Proto teď někteří z nich říkají, že by v tom soud ještě neměl rozhodovat. Je skoro jisté, že rozhodne v jejich neprospěch. Stanoví, že si jednotlivé státy mohou rozhodovat o tom, co považují za manželství. Trochu nejisté je, jestli v tom druhém případě nechá soud Kongresu právo určovat federální vládě, co je a není manželství.” Evan Wolfson z organizace Svoboda manželství pochopitelně oponuje: “Ať si o průzkumech říkají, co chtějí. Samozřejmě jednotlivě nejsou až tak významné, ale jejich souhrn za dlouhý časový úsek ukazuje jednoznačný posun veřejného mínění. Dnes máme podporu většiny obyvatel. Opozice homosexuálním sňatkům je na ústupu a dostává se do izolace. Dnes už převažuje jen u některých skupin obyvatel a ty se pořád zmenšují. Podporují nás už i skoro všechny náboženské skupiny s jedinou výjimkou. A to jsou bílí evangeličtí křesťané.“

Duhová vlajka - symbol homosexuálů

Dlouhodobé průzkumy renomovaných specializovaných institucí jako je Gallupův ústav nebo Pew Research Center nevycházejí tak jednoznačně, jak říká Evan Wolfson. Nenapovídají nic o izolaci odpůrců sňatků gayů a leseb. Ale je pravda, že i podle nich tolerance Američanů vůči myšlence manželství párů stejného pohlaví stále vzrůstá. Zajímavé je, že se proti nim tradičně ve větší míře stavěli afro-američané. Především představitelé černošských náboženských organizací. I když i jejich postoj se začal měnit, když gaye a lesby podpořil prezident Barack Obama.

autor: vpo
Spustit audio