Úterky a pátky jsem do školy nemohl, hrála se extraliga, vzpomíná na vysokoškolské studium Lukáš Radil

11. květen 2023

Hokejový útočník Lukáš Radil se po několika letech strávených v zahraniční vrátil zpět do české extraligy. Navíc do jediného klubu, za který kdy v nejvyšší domácí soutěži hrál, a to jsou Pardubice.

Svého návratu nelituje, v sezóně se mu dařilo.  „Měli jsme dobře sestavený tým, na zisk titulu jsme měli, teď zůstala taková mírná pachuť, bohužel,“ hodnotí poslední ročník hokejové extraligy Lukáš Radil. Na druhou stranu, s odstupem času, je rád i za bronzovou medaili a bere to jako motivaci pro nadcházející rok.

Hokej ovšem není to jediné, co Lukáš Radil umí. Jako jeden z mála hokejistů v naší nejvyšší soutěži má dokončené vysokoškolské vzdělání. Titul inženýra získal na Univerzitě Pardubice v oboru Veřejná ekonomika a správa. „Největší problém jsem měl s předmětem Zpracování dat v Excelu, ten jsem si jako jediný v celé studijní kariéře musel zapsat podruhé,“ vzpomíná dnes s úsměvem Radil.

lukas_radil_of_czech_170506-083116_vman.jpg

„Jinak musím říct, že většina učitelů mi opravdu vycházela vstříc a za to bych jim i celé škole chtěl poděkovat,“ dodává. Vysokou školu studoval v letech, kdy zároveň už nastupoval za Pardubice v extralize. „Věděl jsem, že v úterý a v pátek si žádné hodiny dávat nemůžu, to se hrály zápasy, a učil jsem se často po večerech, třeba právě i po zápase,“ popisuje Lukáš Radil.

Státnice, KHL, NHL, Pardubice

Rok po úspěšném složení státnic a obhajobě diplomové práce dostal nabídku z KHL a tři roky hrál v Moskvě. Následovaly dva roky v NHL, návrat zpátky do Moskvy a pak Riga. Tam ale sezónu kvůli válce na Ukrajině a odstoupení Rigy z KHL nedokončil a vrátil se do Pardubic. „V Americe je to úplně jiná úroveň hokeje, tam opravdu hrají ti nejlepší, já jsem hrál vlastně pořád stejný hokej, který ale tam v té konkurenci zkrátka nevynikl,“ vrací se ke svému působení v San José Radil.

Momentálně má po konci extraligy volno, které si užívá s manželkou. Na hokej zatím nemyslí. Tělo si podle něj odpočine už třeba za dva týdny, hlava ale potřebuje alespoň měsíc.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.