Útraty turistů byly v Královéhradeckém kraji v loňském roce nižší než v roce 2022. Lidé víc šetřili

29. leden 2024 19:42

Turistický ruch byl loni v Česku slabší než v roce 2022. Meziroční srovnání sestavila agentura Czechtourism a čerstvé výsledky ukazují, že v roce poznamenaném rekordní inflací lidé více šetřili a při cestování si řadu věcí odřekli. Platí to i pro Královéhradecký kraj, který nezachraňuje ani to, že má na svém území atraktivní Krkonoše. 

Podrobnější výběr ze statistik připravil redaktor David Macháček.

Čtěte také

Turistickou bilanci začnu tím, co máme ještě v čerstvé paměti, a to jsou oslavy konce roku. O Vánocích bylo letos u nás obsazeno 54 procent míst v hotelích s průměrnou cenou za dvě noci od 23. do 25. prosince 2.662 korun. Na Silvestrovský víkend stoupla obsazenost na 76 procent a cena za ubytování na 3.137 korun.

Jenže v roce 2022 byly ekonomické výsledky lepší. Obsazenost hotelů o vánočním víkendu byla 58 procent (tedy o 4 vyšší) a cena byla 2.743 korun. Na Silvestra 2022 obsazenost dokonce 79% a cena 3.683. Tedy rok 2022 ve srovnání s loňským ve všech parametrech lepší.

Platil tento trend i pro zbytek roku a také pro Královéhradecký kraj?

Čtěte také

Na obě otázky je odpověď "ano". Rok 2023 byl turisticky zkrátka slabší. Alespoň jednu dobrou zprávu pro náš region ale mám. Po Praze a Jihomoravském a Jihočeském kraji jsme čtvrtým nejoblíbenějším regionem mezi českými turisty.

Platí pro nás to, co pro celou zmíněnou nejlepší čtveřici. Ročně sem za turistikou přijede přes milion turistů, kteří se tu obvykle zdrží 4 dny. Tady ale ze statistik Czechtourismu vyplývá jedno varování - poslední 4 roky se tato průměrná doba pobytu stále zkracuje.

Co by mohlo turistice v našem regionu pomoci?
Agentura Czechtourism, která se přeci jen dívá na regionální problematiku trochu z nadhledu, zmiňuje pro letošní rok dvě věci, které by mohly vytvářet pro náš kraj konkurenční výhodu.

Čtěte také

Konkrétním jednotlivým lákadlem by prý mohla být nově otevřená Jízdárna Kinských na zámku Karlova koruna v Chlumci nad Cidlinou, která kromě nového prohlídkového okruhu a prohlídky kočárovny nabízí také multifunkční i výstavní prostory.

Tou druhou pobídkou může být to, město Hradec Králové bude nově vypisovat dotační titul na podporu kongresové turistiky pro rok 2024. Což také vždy znamená oživení i pro hotely a restaurace.

A pak je tu třetí věc. Hradec Králové bude také letos na konci dubna hostit Czechia Travel Trade Day. Je to už sedmý ročník tradiční akce, která se vždy koná v jednom krajském městě a uzavírají se na ní stovky kontraktů mezi poskytovateli ubytování a cestovními kancelářemi a agenturami.

autoři: David Macháček , baj
Spustit audio

Související