Už mu bylo 83 let, ale denně ve všední dny otvírá svou vinárnu, kam chodí generace sportovců

19. duben 2024

Už od roku 1990 vítá nejlepší ostravské sportovce mnoha generací ve své vinárně dnes třiaosmdesátiletý Miroslav Bielas. V 60. letech se jako číšník v jedné z ostravských restaurací spřátelil především s fotbalisty. Ale také s hokejisty a třeba basketbalisty. Od revoluce už je vítá ve svém podniku. A mnozí tam chodí stále.

„Restauraci jsme otevírali v roce 1965 a v té době se začínali stahovat fotbalisté, hokejisté i jeden boxer chodil. Tím to začalo. Až po dobu, kdy byly s Baníkem tituly – v té době za Evžena Hadamczika to byl perfektní kolektiv,“ vzpomíná na zlatá léta ostravského Baníku Miroslav Bielas.

A vůbec nejblíže měl k největší legendě ostravského fotbalu Miroslavu Wieckovi. „S Mirkem jsme se skamarádili, protože on bydlel nad naší restaurací. A došlo to tak daleko, že byl mým svědkem na svatbě,“ dodává.

Připomeňme, že Wiecek nastřílel za Baník 174 ligových gólů a dlouho byl v historické tabulce druhý za legendárním Josefem Bicanem. Vůbec na tuto generaci vzpomíná Bielas rád.

Miroslav Bielas

A současný Baník dává Bielasovi naději na další úspěchy. „Není špatný, ale podle mne by mělo vedení Baníku dát více prostoru trenérovi, aby to vydrželo a hráči si na ten jeho systém, který chce hrát, zvykli. Teď nehrají špatně. Baník určitě není špatný, jak si o něm všichni vykládají,“ uzavírá optimisticky Miroslav Bielas ve své vinárně.

Spustit audio