Už nechtějí čekat. Areál v Dolní Moravě spustí lanovku a otevře sjezdovky

11. únor 2021 07:22, aktualizováno

Největší lyžařský areál v Pardubickém kraji v Dolní Moravě na Orlickoústecku se rozhodl nečekat na uvolnění vládních opatření proti šíření koronaviru. Dnes opět spustí lanovou dráhu Sněžník, kterou budou moci využívat pěší turisté, běžkaři nebo zájemci o túry na sněžnicích či skialpech.

Otevřené budou od pátku i sjezdovky, kam lyžaře vytáhne rolba, řekl marketingový manažer střediska Tomáš Drápal. Podle něj středisko žádné právní předpisy neporuší. 

„Nevíme jak dál, není možné už tuto situaci ekonomicky přežít. Donutilo nás to hledat všechny možné cesty k tomu, abychom ji vyřešili,“ uvedl Drápal. Podle něj má středisko vše připravené tak, aby zajistilo rozestupy mezi lyžaři a další požadavky hygieniků.

Čtěte také

„Na lanovku budou moct opravdu jen pěší, běžkaři nebo skialpinisté. Návštěvníky s boby, sáňkami nebo sjezdovkami na lanovku prostě nepustíme. Nebude to možné,“ řekl Drápal.

Za rolbou nahoru

Rolba bude k cestě na vrchol využívat sáňkařskou dráhu, kdy lyžaří budou za rolbou tažení nahoru na laně. Návštěvníci budou po koupení lístku podepisovat souhlas s danými pravidly, rolba totiž není standardní dopravní prostředek. Upravené budou tři svahy, návštěvník se bude moct rozhodnout, kterým sjede dolů.

Areál zaměstnává včetně ubytovacích zařízení kolem 250 lidí, nyní nedokáže ani pokrýt náklady. Vládní kompenzace zatím nejsou schválené a ani ty by zřejmě nestačily. Středisko chce umožnit běžkařům dostat se lanovkou k východišti běžeckých tras ve vrcholových partiích.

Cesta na vrchol jako veřejná služba

Podle Drápala je to právně v pořádku, protože jde o zajištění dopravní obslužnosti na základě veřejné služby. „Stejně jako se to děje v Praze na Petříně nebo u pojízdných schodů v metru a obchodních centrech,“ myslí si Drápal. 

O spuštění lanovky resort požádala obec. U horní stanice lanovky totiž začínají běžkařské trasy, které nechává obec z veřejných peněz každoročně upravovat. Starosta Richard Novák (Pro Dolní Moravu) informaci potvrdil: „V podstatě se jedná o takové naše MHD v obci, kdy návštěvníci obce jsou přepravováni do vyšších partií, kde obec Dolní Morava upravuje už řadu let běžkařské trasy.“

Upravené stopy sice vedou na vrcholy i z údolí, ne všichni lyžaři ale mají podle Nováka dostatečnou kondici, aby náročné stoupání zvládli. Obec uzavřela s resortem o provozu lanovky uzavřela smlouvu.

Policie: Zastavte vlek!

Policie o spuštění lanovky i sjezdovek ví, potvrdila to mluvčí Markéta Janovská. Policisté během dneška jednali jak s obcí, tak i s resortem a odpoledne vyzvali provozovatele, aby lanovku zastavil. Zítra jsou připraveni provozu zabránit.

Areál v Dolní Moravě chtěl zahájit sezonu původně 19. prosince, kvůli počasí začátek odložil o týden. Od 27. prosince však začala platit vládní opatření, takže se na sjezdovkách lyžovat vůbec nezačalo.

autoři: Josef Ženatý , Honza Ptáček | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související