Už pracuju jen s nejodvážnějšími páry, přiznává manželský poradce a psycholog Pavel Rataj

13. leden 2022

Žádná objektivní pravda v partnerských vztazích neexistuje. Vždycky je to o obou, vysvětluje zkušený odborník na vztahy v Blízkých setkáních Tereze Kostkové.

„Nejdřív vám žena na terapii vypráví o svém partnerovi a vy si říkáte: No to je hroznej syčák! Potom sedíte s tím syčákem a říkáte si: No, ale to je celkem zajímavej člověk! To on žije s megerou, s tou to musí být těžký, to vůbec neodpovídá té paní, co tu seděla,“ přibližuje manželský poradce Pavel Rataj.

Pavel Rataj

„Na základě jejich vyprávění si o nich vytváříte obraz a nakonec máte zkreslený pohled na oba dva. Vyřešil jsem to tak, že pracuju s těma nejodvážnějšíma, kteří jsou schopní přijít dohromady.“ I na známé klišé, že vrána k vráně sedá nebo protiklady se přitahují, má Pavel Rataj jasnou odpověď.

„Dneska víme o partnerských vztazích, že určitá míra podobnosti je nesmírně důležitá, protože podobnost přitahuje. Naopak odlišnost nabízí možnost, aby se partner dál mohl prostřednictvím druhého rozvíjet. Jenže když s odlišností neumíme zacházet, tak nás zabíjí.“

Kolik vztahů se rozpadá zbytečně? Má smysl být v páru nebo to dotáhnout do manželství? Kolik let je on sám ženatý? Je podstatné povídat si? Co se on sám pořád učí?

autoři: Tereza Kostková , mis
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.