Už žádné nálety komárů? Olomoučtí vědci chystají manuál, jak proti otravnému hmyzu bojovat

21. červenec 2022

Jak účinně zabránit komáří kalamitě, a přitom nenarušovat ekosystém lužních lesů? To chtějí zjistit vědci z katedry geoinformatiky olomoucké Univerzity Palackého. Pomocí dronů a dalších metod budou v Litovelském Pomoraví sledovat líhniště komárů. Výstupem by měl být manuál, jak bojovat proti přemnožení obtížného hmyzu. Využitelný by měl být i v jiných částech Česka.

S komáry se dlouhodobě potýkají v obci Střeň, která leží v Litovelském Pomoraví. Sledují tam proto líhniště hmyzu a v případě potřeby aplikují postřiky. A poměrně úspěšně. „Je dobré, že máme data z minulých let, vidíme, že se počty neustále snižují. Děláme tu prevenci proti komářím kalamitám,“ přibližuje starosta Jiří Nevima z ČSSD.

Své zkušenosti obec poskytne v rámci nového projektu olomoucké Univerzity Palackého. Zapojily se do něj i další vesnice ležící v Pomoraví a také město Litovel. Vědci díky sledování líhnišť komárů v oblasti Pomoraví chtějí vytvořit systém, který by uměl předpovědět riziko kalamity. A taky nutnost a množství aplikace larvicidních přípravků. Tak aby docházelo k co nejmenšímu narušování ekosystému.

„To hlavní, co tam bude, bude letecké snímkování. Prvně musíme zjistit, kde ty tůně jsou. Potřebujeme získat digitální model terénu,“ popisuje Jan Brus z katedry geoinformatiky.

Čtěte také

Třicet vybraných tůní pak vědci osadí senzory, které v nich budou měřit teplotu vody, vzduchu a výšku hladiny. Ale také budou sledovat počasí v oblasti. „Toto všechno by mělo vyústit v nějakou aplikaci. Představte si to jako nějakou internetovou stránku, kde bude spousta tůní a v těch tůních budou barvičky. Mělo by to dopředu říkat, která ta tůň by mohla být potenciální zdroj těch komárů,“ říká Jan Brus.

Pomoc dronů

K leteckému snímkování oblasti Pomoraví využijí vědci dron. Ale také třeba na aplikaci přípravku, který hubí komáří larvy. „Dron může dělat i postřih velkých ploch. Je to věc, která určitě pomůže. S ručním postřikovačem se pracovník doprostřed velké kaluže nemůže dostat. Dron je jediná šance,“ uvádí Brus.

V rámci dvouletého projektu také vznikne metodika, která dalším obcím bojujícím s komářími kalamitami napoví, jak šetrně a účinně v území proti komárům zasáhnout.

Spustit audio

Související