Už žádné obálkové metody, chci zavést transparentní aukce pro nájemní byty, slibuje Udženija. Bude fungovat koalice v Praze?

15. únor 2023

Poslední kroky zbývají ke vzniku nového vedení Prahy. Bezmála pět měsíců po volbách by zástupci koalice Spolu, Piráti a hnutí STAN měli podepsat koaliční smlouvu. A pak ji potvrdit volbou nových radních na jednání zastupitelstva. Novým primátorem má být Bohuslav Svoboda z ODS. A jednou z náměstkyň i Alexandra Udženija z ODS: „Osobní animozity a hádky musí jít stranou, teď budeme muset táhnout za jeden provaz.“

Jaké jsou pro vás zásadní body nové koaliční smlouvy?

Čtěte také

Jsou to dopravní stavby, infrastruktura, Praha potřebuje velmi rychle pracovat na tom, aby se dodělaly okruhy jak vnitřní, tak vnější. Bavíme se o metru D. Co se týká mé gesce, měla bych mít na starosti sociální, zdravotní a bytovou politiku. Praha 2, kde se této oblasti věnuji sedm let, je výstavní skříní v sociální oblasti, a toto bych chtěla přenést na celou Prahu – modernizovat domovy pro seniory, postarat se o znevýhodněné občany. Ve zdravotní oblasti se musíme zaměřit na dostupnou stomatologickou pohotovost pro dospělé a děti. 

V oblasti bytů bych chtěla zavést transparentní elektronické aukce pro nájemní byty. Pražané si žádají nájemní byty a chci poskytnout komukoliv, kdo se chce ucházet o nájemní bydlení v Praze, aby tu možnost měl – žádné obálky, žádné seznamy, žádné netransparentní přidělování bytů.

Počítá s Hanou Kordovou Marvanovou ještě klub koalice Spolu? Poslechněte si celý rozhovor. 

autoři: Petr Král , prh
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.