Úžasné životy: Ivan Hlinka podle Slavomíra Lenera

13. prosinec 2020

Ivan Hlinka byl vynikajícím hráčem a později také úspěšným trenérem českého hokejového reprezentačního týmu, který získal v roce 1998 v Naganu zlatou olympijskou medaili.

A právě v japonském Naganu provázel Ivana Hlinku jako asistent Slavomír Lener. „Úspěch v na olympiádě osobně vnímám v celém kontextu naší společné cesty s Ivanem Hlinkou. Ta byla neskutečná,“ svěřuje se v cyklu Úžasné životy.

Ivanovy metody

První setkání dvojice Hlinka Lener, pokud pomineme různá jednání trenérských komisí v době, kdy byl Slavomír Lener ještě metodikem ústředního svazu českého hokeje, bylo na turnaji v Leningradě, kde spolu vedli reprezentační B tým.

Ivan Hlinka a Slavomír Lener

„Přestože to bylo jen B mužstvo, jeli jsme tam s tím, že chceme všechny včetně Sovětů porazit,“ vzpomíná Slavomír Lener. Toto setkání s Ivanem Hlinkou pro něj znamenalo zasvěcení do trenérské alchymie.

„Ivan dělal všechno pro to, aby v poslední minutě byla přesila. Tenkrát nebylo běžné odvolání brankáře nebo vyvolání šarvátky. To na mě navždy zanechalo hluboký dojem.“

Měl o špetku víc soutěživosti

Ivan Hlinka s fotografií sama sebe jako hráče (1999)

Ivan Hlinka byl nejen sportovec, ale také hráč. Hrál i volejbal, šachy nebo karty, ale hlavně golf a tenis. Právě na tenisových kurtech či golfových hřištích se projevilo jeho hráčství až fanaticky.

„Trochu mě štvalo, že se hrálo pořád o velké peníze,“ připouští dnes Lener. „První jamka se začínala na padesáti korunách a poslední končila na tisících. Byl už v tom trochu gambling.“

Ke Hlinkově soutěživé povaze patřily i výrazné projevy radosti či nevole, které na golfu působily pozdvižení, ale na hokeji sloužily dobré věci. „Jak se dokázal radovat, když se vyhrál zápas nebo turnaj, to se mi strašně líbilo a naplňovalo mě to.“

Nezbláznil se z prohry ani z úspěchu

Odkaz Ivana Hlinky, s jehož náhlým úmrtím po tragické dopravní nehodě se jeho blízcí velmi těžko smiřovali, spočívá v příkladu velké soutěživosti a píle, ale také ve schopnosti překonat neúspěch a nezbláznit se z úspěchu.

I když časem ztrácel Ivan Hlinka svou mladickou jiskru, dokázal vytěžit ze zkušeností. „I v tom vnímám jeho odkaz. Vy mladí pracujte se zápalem, s bojovností zkoušejte, dělejte chyby, ale já jako zkušený harcovník, já už to jenom nějak učešu.“

autor: Ivan Studený
Spustit audio

Související