Úžasné životy: Magdalena Dobromila Rettigová podle kuchaře a blogera Petra Stupky

26. duben 2020

Největší audioportál na českém internetu

Magdalena Dobromila Rettigová (kolem roku 1840) | Foto: Jan Alois Sudiprav Rettig, Národní muzeum, eSbírky – kulturní dědictví on-line, CC BY 4.0, ©

Úžasné životy: Magdalena Dobromila Rettigová podle Petra Stupky

Příběh o národní buditelce, která kromě kuchařek psala i verše, se natáčel přímo v zámecké kuchyně z 19. století v Hluboké nad Vltavou.

Kuchaře Petra Stupku s Magdalenou Dobromilou Rettigovou poprvé seznámili učitelé na hotelové škole. Tehdy se mu její styl prý zdál nesrozumitelný. Ale postupně si k ní našel cestu. „Když jsem zjistil, že psala i verše, vyhledal jsem si ji a četl i její povídky a dopisy,“ svěřuje se.

Žádná šmudlička schovaná za manželem

Petr Stupka

Buditelka a experimentátorka na poli gastronomie mu nakonec učarovala. Třeba tím, že recepty své slavné kuchařky často sama vymýšlela a testovala na svém muži. „Své znalosti se taky snažila předávat dál.“

„Dělala kurzy, vysvětlovala, učila. Zakládala si na tom, aby žena byla vzdělaná, pracovitá, upravená. Žádná šmudlička schovaná za svým manželem, ale silná žena stojící po jeho boku,“ říká Petr Stupka.

Natáčelo se na Hluboké

Natáčelo se i v zámecké kuchyni s původním autentickým vybavením z 19. století. „To prostředí mě inspiruje,“ svěřuje se Stupka, který zalistoval i svou soukromou kuchařskou relikvií – původním vydáním kuchařky s recepturami Magdaleny Dobromily.

Zachovalá kuchyně zámku Hluboká dává šanci nahlédnout do přípravy pokrmů časů dávných
autor: Ivan Studený

Související

Nejposlouchanější

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

Zmizelá osada

Koupit

Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.