Uzavírky a omezení. V Pardubicích pokračuje stavba obchvatu

13. únor 2024 08:10

Práce na výstavbě severovýchodního obchvatu Pardubic za miliardu u půl nezastavilo ani zimní počasí. V trase Trnová - Fáblovka - Dubina se nadále pohybuje těžká technika. 

Dělníci dělají hlavně zemní práce a také vysouvají lanový most přes Labe a jeho slepé rameno. Stavba ale už brzy přinese i další komplikace v pardubické dopravě.

Nejbližší dvě omezení

První plánují silničáři v termínu od 3. března do 31. května, kdy by podle ŘSD měly být úplně uzavřené ulice Bohdanečská a Trnovská, a to i pro MHD. Důvodem je napojení budovaného obchvatu na stávající silniční síť a výstavba nových kruhových objezdů v Trnové. Práce nijak neomezí provoz na klíčové trase v Poděbradské ulici, ve směru do a od centra bude možný provoz v plném rozsahu.

Vizualizace severovýchodního obchvatu Pardubic

To se ovšem změní hned od 1. června. To je to druhé omezení, které řidiče čeká. Půjde o uzavírku právě Poděbradské ulice, se kterou budou muset řidiči počítat až do konce srpna. Konkrétně se to bude týkat úseku od kruhové křižovatky u Globusu až po kruhovou křižovatku u Baumaxu.         

V Hradecké ulici u Fáblovky směrem na Staré Hradiště teď kvůli stavbě obchvatu chybí půlka silnice, takže auta musí jezdit sníženou rychlostí po zúžené silnici přes taková esíčka. To zúžení tam potrvá do dubna a poté silničáři plánují převést dopravu na nově postavenou druhou polovinu silnice, omezení by tam mělo skončit na podzim. 

Aktuálně ze stavby obchvatu

Firmy momentálně dělají kanalizaci, navážejí materiál, staví také 8 malých mostních objektů včetně nového podchodu pod nově budovanou silnicí v prostoru Poděbradské ulice.

Zároveň pokračuje vysouvání lanového mostu přes Labe, to začalo na konci února a do teď stihli vysunout dvě části z osmi. Jde o největší lanový most v Česku, dlouhý je 250 m. Na stavbě ale také řeší problém podemletí několika mostních podpěr při nedávných povodních.

Zádrhelem jsou i nedokončené výkupy zbývajících pozemků v části obchvatu, řekl generální ředitel ŘSD Radek Mátl: „Zde máme problémy v tuto chvíli stále s nevypořádanými pozemky v rámci majetkoprávního vypořádání. Stále nám chybí pozemky zhruba na 300 metrech z této stavby. Je to poměrně zásadní komplikace pro samotné dokončení stavby. Ten původní termín byl naplánovaný na začátek roku 2025.“

Termín dokončení SV obchvatu Pardubic proto silničáři posouvají na podzim 2025.

autor: Ondřej Wolf
Spustit audio

Související