Užijte si prázdninový víkend s našimi tipy na zajímavé akce

24. srpen 2018 14:25

S našimi tipy na víkend se můžete zúčastnit plaveckých závodů, přepadení vlaku kovboji, posvícení, dožínek, Netopýří noci a dalších zajímavých akcí.

Sobota 25. 8.

Kolínská řepařská drážka v Sendražicích se o tomto víkendu loučí s létem. Je přichystaný Kovbojský závěr prázdnin. Akce začíná v 9:45. Těšit se můžete na přepadávání vlaků kovboji na koních, skákací hrad, dětské prolézačky nebo trampolínu.

Na sobotu připadá jeden z provozních dnů Zahradní Železnice Zásmucka v Horních Chvatlinách. Jde o drážku o rozchodu 300 mm i "úzkorozchodnou" trať 5 palců s parostrojním provozem. Otevřeno je dnes od 10:00 do 16:00, vstupné zdarma.

V Radouči se můžete zúčastnit výpravy za sysly. Exkurzi k místní syslí kolonii povede Jitka Větrovcová z Agentury ochrany přírody a krajiny a prozradí vám spoustu zajímavostí o těchto zvířatech. Sraz je v 10:00 u "syslí" cedule.

Sbor dobrovolných hasičů v Košíku na Nymbursku pořádá Košícké dožínky, neboli Traktoriádu. Zahájení v 11:00 pietním aktem k založení republiky u pomníku naproti obecního úřadu. Potom vyjde dožínkový průvod, zahraje kapela Budvarka a vypuknou soutěže a přehlídky traktorů.

Na hradě v Týnci nad Sázavou dnes mají Netopýří noc. Od 19:00 večer se můžete seznámit s okřídlenými obyvateli tamní hradní věže. Čeká vás  prohlídka věže s výkladem, promítání a nakonec i procházka k řece s ultrazvukovými detektory. Vstupné dobrovolné.

Památky ve středních Čechách dnes ovládne Hradozámecká noc. Jako každý rok přinese noční prohlídky, speciální kostýmované průvodce, filmová promítání, dobová vystoupení a taky prohlídky běžně nepřístupných prostor. Do akce se zapojují hrady, zámky a kláštery – třeba Sázava,  Hořovice, Karlštejn, Mnichovo Hradiště, Točník a Žebrák, Veltrusy, Žleby, Březnice a mnoha dalších. Přesné podrobnosti a program najdete na stránkách Národního památkového ústavu.

Kutné Hoře v Domácím amfiteátru na Kaňku dnes pokračuje Tyjátrfest. 19. ročník zahradní slavnosti divadla, tanečníku a akrobatů nabízí od 15:00 pohádku Brémských cirkusantů, v 16:00 kejklířské vystoupení Žonglérská omeleta, v 18:00 šermíře z Kutných Hor a v 22:00 vše zakončí Ohně Karibiku.

Neděle 26. 8.

Kolíně se můžete vypravit na Plavecký memoriál Hany Greenfieldové. Plavat se bude v Labi u Kmochova ostrova od 10:00.  Akce nese jméno dívky z Kolína, která přežila  holocaust. K plavání jsou zváni všichni – obyvatele Kolína i plavci z celého světa. Vstup zdarma, výtěžek z akce bude věnován na charitativní účely.

Regionální muzeum v Jílovém u Prahy nabízí Předškolní vlnobraní aneb od ovce po přízi. Od 11:00 do 16:00 se dozvíte, jak se zpracovávala ovčí vlna od pravěku po současnost nebo jaké má rouno vlastnosti. Vlastnoručně si pak vyzkoušíte, jaké věci se z ní dají vyrobit.

Kutné Hoře končí 19. ročník akce Tyjátrfest. V Domácím amfiteátru na Kaňku se můžete od 14:00 těšit na cimbálovou muziku Tomáš Zouhara, Divadlo za Oponou, hru „Zase ti tupitelé“ a v 16:00 také na oslavu narozenin s podtitulem Zahradní slavnost.

V Kolíně dnes mají posvícení – mezi 17:00 až 22:00 vás čekají koncerty na Karlově náměstí a Kmochově ostrově.  Hrát bude kapela Pískomil nebo Orchestr Jaroslava Ježka, vstupné zdarma.

Berounské kulturní léto na neděli také připravilo živý koncert. Bluesové a rockové písničky zahraje na Náměstí Joachima Barranda JP Blues Band. Koncert začíná v 18:00, vstupné zdarma.

Kladně se usídlil Kinematograf bratří Čadíků. Najdete ho až do 29. srpna v areálu Městského stadionu Sletiště a dnes nabízí českou romantickou komedii Bezva ženská na krku. Jde o komedii o Elišce, kterou opustí manžel a ona chce začít nový život jako učitelka ve středočeské vesnici. Začátek po setmění, tedy asi od 21:00.  Vstupné na všechny filmy je dobrovolné a výtěžek bude věnován na charitativní účely.

 

 

autor: JMys
Spustit audio