Užijte si víkend s našimi tipy na zajímavé akce

7. září 2018 14:25

Oslava narozenin Českého rozhlasu Region v Poděbradech, otevřené památky v rámci Dnů Evropského dědictví, závody dračích lodí, hrnčířské trhy a mnoho dalších zajímavých akcí nabízí nadcházející víkend.

Sobota 8. září

V sobotu vás zveme hlavně do Poděbrad na oslavu narozenin Českého rozhlasu Region. Slavnostním dnem vás provedou moderátoři Iveta Chlumská a Patrik Rozehnal. Poznáte také další lidi z našeho týmu a čeká vás i bohatý hudební program. Od 12:30 jedné se můžete těšit na Josefa Zímu,  Janu Chládkovou, Leonu Machálkovou, Petra Kotvalda, Davida Deyla, Marcelu Holanovou, Daniela Hůlku a skupinu Keks.  

Dnes začínají Dny evropského dědictví, kdy až do 16. září můžete navštívit vybraná historická sídla ve středočeském kraji. Zapojují se třeba Rakovník, Slaný, Vlašim, Nymburk, Kralupy nad Vltavou a další. Celkem je v našem regionu zaregistrováno 24 míst a podrobný program i s otevírací dobou najdete na zde: www.historickasidla.cz

V Jílovém u Prahy se, právě v rámci Dnů evropského dědictví, otevírá místní museum. Těšit se můžete od 10:00 na přednášku k výstavě Ve jménu cti! o východních výsadcích r. 1945. Od 15:00 pak proběhne komentovaná prohlídka výstavy Klobouky stále elegantní od samotné majitelky sbírky Magdaleny.

Hrnčířské trhy v Berouně předvedou až do neděle na 300 nejlepších českých i zahraničních keramiků a hrnčířů. Na své si přijdou fanoušci užitkové, zahradní i dekorativní keramiky, porcelánu, ale také dobrého jídla, různých delikates a pití. Hlavním místem veškerého dění bude Husovo náměstí v Berouně, a také přilehlé malé uličky Kolářská a U Pražské brány. V sobotu otevřeno 8:00 až 18:00, v neděli 8:00 až 17:00.

Vyrazit můžete na závody dračích lodí Kolínský drak. Konají se mezi 10:00 - 17:00 hodinou na Labi u Kmochova ostrova. 12. ročník závodu představí atraktivní plavidla s kormidelníkem, dvaceti pádlujícími a rytmus udávajícím bubeníkem.

Na zámku Kačina se konají krajské dožínky a vinobraní. První vinařská slavnost se zde konala už v roce 1847 a v současné době se přidávají i oslavy konce zemědělského roku. Program je připravený pro všechny skupiny návštěvníků – od těch nejmenších dětských, až po zkušené vinaře. Čekají vás ukázky zemědělských produktů, strojů, domácích zvířat, jezdeckých dovedností, soutěž o poznání odrůdy vína, burčákové hody i prohlídky zámku. Program je připravený až do osmé večer a odpoledne zahrají Buty nebo Janek Ledecký.

Zábavu můžete prožít i v Příbrami, kde se koná každoroční historická slavnost Svatohorská šalmaj. Čeká vás náměstíčko plné krámků s řemeslníky a hokynáři, divadelní představení a hudební vystoupení nejen pro děti. Až do 23:00 se můžete těšit třeba na divadlo, historický šerm, ohňové akrobatické divadlo, výklad karet, lukostřelbu, dobový kolotoč nebo živou hudbu ve stylu folku, historických balad nebo středověkou hudbu v rockovém kabátě. ​

Neděle 9. září

Dnes můžete vyrazit na Den medu v Liblicích na Mělnicku. Běžně nepřístupný barokní zámek se otevírá pro akci místních včelařů, na které můžete nahlédnout do světa tohoto zajímavého hmyzu. Navíc vás čeká řemeslný jarmark, na nádvoří zámku vás pobaví spolek historického šermu a na zámku bude provázet personál v historických kostýmech. A samozřejmě degustace medů přímo od včelařů z regionu. Akce začíná v 10:00 a končí v 17:00. 

Rozhledna Vodárna v Kolíně se dnes otevírá veřejnosti. Čeká vás prohlídka v rámci Dnů evropského dědictví. Vodárna je dnes přístupná zdarma od 9:00 až 18:00. 

Všichni zahrádkáři na podzim shánějí přírůstky do svých zahrad a dnes máte jedinečnou šanci vybrat si kosatce, pivoňky a další přebytky z botanické zahrady v Průhonicích. Je otevřená dnes od 9:00 - 17:00 a vstup do zahrady je z Průhonického parku.

Perla Posázaví – neboli hrad Český Šternberk se připojuje ke dnům evropského dědictví. Mezi 9:00 - 17:00 bude kromě prohlídek mimořádně otevřená kaple svatého Jiří a přichystané jsou i doprovodné akce. V 12.30 začíná speciální prohlídka památky nazvaná Každodenní život na hradě za první republiky. V 14:00 se koná Komentovaná vycházka okolím hradu, která kromě historie ukáže i barokní sochy svatých.

 

 

autor: JMys
Spustit audio