Úzkost je pohotovostní poplachový systém uložený v našem mozku, který nás má chránit, říká MUDr. Michal Kryl

13. červen 2019

Strach je důležitá emoce, která nám pomáhá přežít. U řady lidí se ale překlopí do podoby nemoci, kdy cítí příliš silnou úzkost, neadekvátní situaci, opakující se víckrát než je zdrávo. „A to už se musí řešit psychoterapeuticky nebo medicínsky,“ zdůrazňuje Michal Kryl.

Úzkostné poruchy většinou pramení z dětství. „Do tří let věku mluvíme o tzv. bezpečné vztahové důvěře mezi dítětem a rodiči. Pokud není a dítě nezíská jistotu, že svět je bezpečný, zadělává si na úzkostnou poruchu do budoucnosti,“ vysvětluje primář Psychoterapeutického oddělení Psychiatrické léčebny ve Šternberku.

Dalšími varovnými příznaky jsou např. obtížné dýchání, svíravý pocit v hrdle, bušení srdce, nevolnost, mravenčení v končetinách apod.

„K nám na oddělení chodí pacienti už po ambulantní léčbě,“ říká MUDr. Kryl. Jakmile získají pocit bezpečí, otevřou svá bolavá témata a pracují na nich 8 týdnů. „Po odchodu z léčebny je určitě dobré pokračovat v individuální psychoterapeutické péči, aby podpořili obtížnou fázi přechodu do běžného života“ dodává šternberský pychoterapeut.

autor: voj
Spustit audio