V Amelii už mají stovky slonů. Jejich koupí pomůžete nemocným s rakovinou

29. listopad 2018

Liberecká pobočka Centra Amelie, které pomáhá pacientům s rakovinou a jejich rodinám, pořádá dobročinnou sbírku slonů. Figurky i hračky ze všech možných materiálů, jim nosí a posílají lidé z celého Česka. A už jich je víc než pět set.

Slony přinesla do libereckého Centra Amelie také Lucie Fürstová, která už předtím o sloní sbírce informovala v rozhlasové reportáži.

„Díky reportáži Českého rozhlasu došlo k tomu, že ti sloni k nám putují z celé České republiky. Nějací přišli z Aše, někteří až z Brna. A ten největší, asi metrový, přišel ze Slaného. My už je ani nestíháme vybalovat, máme i tašky se slony, zarážky do dveří či hrnečky,“ popsala Petra Kuntošová z Centra Amelie, které je zavaleno stovkami darovaných slonů všech materiálů a podob. A další stále přibývají.

Lidé posílají slony z celé republiky

„Je to fajn, že se spousta lidí stará o osudy druhých a není jim to lhostejné. Potřebujeme hlavně, aby se sloni prodali a výtěžek této krásné akce posloužil onkologickým pacientům. Amélie je jediná organizace v celé České republice, která poskytuje komplexní psychologicko-sociální pomoc onkologicky nemocným a jejich blízkým. A samozřejmě na všechny tyto aktivity je potřeba spousta peněz,“ uvedla Zina Nosková z liberecké Amelie.

O tom, jak je psychologická i sociální podpora pro nemocné i jejich potřeba, přitom ví hodně sama z vlastní zkušenosti.

„V roce 2015 mi zjistili onkologický nádor. Postupem času, po vyléčení, jsem přišla na organizaci Amelie. Zjistila jsem, že by nebylo od věci právě těmto lidem pomáhat,“ přiblížila Zina Nosková.

Koupí slona podpoříte onkologicky nemocné

 Podpořit Amelii a koupit si slona pro štěstí budou moct lidé od 12. do 14. prosince, v Obchodním centru Forum v Liberci. Výtěžek z prodeje použije centrum například na provoz bezplatné psychologicko-sociální poradny pro onkologicky nemocné.

 

 

autoři: Michal Balák , Lucie Fürstová
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.