V Bartošovicích v Orlických horách odhalí pamětní desku letci Františku Taiberovi

21. září 2010

V Bartošovicích v Orlických horách bude 18. července 2009 odhalena bronzová pamětní deska plukovníkovi Františku Taiberovi, pilotovi 311. československé bombardovací perutě ROYAL AIR FORCE. Stane se tak v roce 100. výročí jeho narození. Pamětní deska tomuto hrdinovi, dílo kovolijce Jindřicha Janečka z Merklovic u Vamberka, jejíž zhotovení iniciovali a z poloviny zaplatili hrdinovi potomci z Kunvaldu, Hradce Králové, Prahy a Náchoda (druhou část uhradila obec Bartošovice v Orlických horách), bude odhalena na jeho rodném domku v této obci na samých hranicích s Polskem. Bronzová deska o rozměrech 40 cm x 65 cm připomene Františka Taibera, za první republiky armádního pilota a poté pilota ČSA, který po okupaci Československa uprchl přes Polsko do Velké Británie, kde se jako příslušník 311. bombardovací perutě pak stal prvním Čechem, který jako pilot bombardoval nepřátelské území.

Mj. 10. září 1940 před plánovanou invazí bombardoval bruselské seřazovací nádraží, 1941 pak byl převelen do výcvikové letky, 1942 byl opět zařazen do operačních letů na nepřátelské cíle - mj. bombardoval z výšky 80 metrů montovnu dieselových motorů Renault v centru Paříže.
Po skončení války se roku 1945 vrátil domů a stal se velitelem dopravní letky ve Kbelích, na přelomu let 1949/1950 byl však vyhozen z armády a až do odchodu do důchodu roku 1968 se v Praze živil jako asfaltér. Toho roku byl rehabilitován, byla mu vrácena hodnost a byl povýšen do hodnosti plukovníka v.v. 1990 byl in memoriam povýšen do hodnosti podplukovníka.

Zdroj: Josef Krám

Spustit audio