V Benešově se do úklidu odpadků zapojují lidé bez domova. Odměnou je jim nákup potravin a drogerie

21. listopad 2023 13:00

Každé dva týdny sbírají lidé bez domova v Benešově odpadky. Za práci si můžou v obchodech hned vybrat balíček potravin a drogerie v hodnotě 450 korun. Novou službu spustilo tamní Centrum adiktologických služeb Magdaléna.

„Dneska budeme vyrážet na úklid do parkovacího domu na nádraží, a potom půjdeme i do kasáren,“ hlásí Pavlína Olišarová. Jako terénní pracovnice odchází spolu se třemi klienty, s sebou bere i velkou tašku, ve které má rukavice a pytle.

Čtěte také

Odměnou za každý úklid je nákup v hodnotě 450 korun, který můžou klienti hned uplatnit. „Chtěli jsme pro ně vymyslet nějakou aktivitu, za kterou by hned měli odměnu. Nejčastěji kupují věci na vaření, ať už jde o maso, nebo i salámy. Často se tam objevuje nějaká drobná drogerie.“

„Mě to fakt baví a hlavně, mám se tady crcat po městě jako bezďák? Nebo jít prostě uklidit? A vím, že za tu odměnu si tam vezmu nějaký jídlo, co se mi hodí,“ říká jedna z klientek.

Úklidy jsou naplánované každé dva týdny a tuto možnost vítá i další z dnešních pracovníků: „Uklízet nepořádek po jiných mi nevadí, taky si z toho beru určitý ponaučení, že to sám házím do koše. Určitě půjdu i příště.“

Jak se vybírají lokality pro úklid? Poslechněte si celou reportáž z Benešova.

autoři: Věra Hájková ,
Spustit audio

Související