V Borovnici mlelo kdysi mouku pět větrných mlýnů. Místní teď tuto tradici připomínají turistům

11. září 2018
Česko – země neznámá

Borovnice u Staré Paky na Trutnovsku v Královéhradeckém kraji bývala mlynářskou velmocí. Na návrších tam stávalo dokonce pět větrných mlýnů. Dnes už sice nenajdete ani jeden, ale máte možnost si je připomenout hned na dvou místech.

Jednak na zastavení na Raisově naučné stezce u takzvané borovnické Třešňovky, kde už se pomalu rýsují základy repliky původního unikátního celootočného větráku. Anebo přímo na místě, kde jeden z nich do roku 1968 stával: na větrném návrší nad Borovnicí. Místní nadšenci ze spolku Větrák ho tam připomínají stylizovaným památníkem.

To ale zdaleka nejsou jediné zajímavosti, které na návštěvníky této části Podzvičinska čekají. Vyvýšená místa nabízejí také mimořádné výhledy, zejména na Krkonoše. V Borovnici stojí i řada zachovalých roubených chalup. A blízko pramení říčka Javorka, kde další nadšenci, tentokrát z Bělohradska, vybudovali pomníček a vysadili javor.

Borovnický větrák býval posledním, i když v 60. letech minulého století už jen částečně dochovaným větrným mlýnem německého typu v Čechách. Postaven byl v roce 1846 Augustinem Haklem a vydržel až do roku 1968. Do té doby se opakovaně opravoval, například po zásahu bleskem v roce 1966. Půdorys mlýna činil 5,5 x 5,3 metru, celková výška byla 11,2 metru. Jeho dřevěná konstrukce neměla široko daleko obdoby, patřil k absolutnímu technickému umu, jiný takový větrný mlýn v Čechách neexistoval.

V roce 1968 byl na základě rozhodnutí Krajské památkové správy přes velký odpor místních obyvatel mlýn rozebrán a převezen do Hostinného. Odtud se stěhoval do Vrchlabí a nakonec do Kouřimi, kde jeho zbytky leží dodnes. Kvůli špatnému skladování je už ale jeho torzo pro rekonstrukci stavby nepoužitelné.

Lopatky větřáku se zase roztočí

V roce 2003 založil Jiří Chvojka Sdružení větrák Borovnice, které si dalo za cíl unikátní technickou památku obnovit. Členové sdružení našli a upravili vhodné místo pro vztyčení repliky původního větřáku na místě zvaném Třešňovka (nebo také U křížku), vybudovali parkoviště pro návštěvníky a základový kříž. Až se do Borovnice vydáte příště, je pravděpodobné, že už vás překvapí replika plně funkčního větrného mlýna, který bude zároveň sloužit jako rozhledna a odkazovat na řemeslnou dovednost našich předků, ale i současníků.

Členové spolku nezapomněli ani na původní místo na návrší nad Borovnicí, kde unikátní mlýn stával. V roce 2006 tam vybudovali stylizovaný památník, u kterého odkryli kamenný křížový základ. "Památník jednak připomíná jakýsi kalich, ale třeba i sepnuté ruce, které prosí, aby nám náš záměr vyšel. Je tu i takový pomyslný mlýnský kámen, který zároveň jednoduše mapuje historii tohoto zmizelého unikátu. A je tady i vrtule, kterou nám někdo pravidelně ničí a nad ní na stříšce se tyčí směrovník. Ukazuje, kudy vítr fouká, to bylo na každém mlýně," popisuje Jiří Chvojka a zároveň ukazuje na nápis "Zde stál větrný mlýn 1846 - 1968. Vzdoroval dvěma válkám, podlehl vandalům a přemístění".

Z borovnické "větrné hůrky", kterou dnes oproti původním mlýnským zásadám zdobí vzrostlé břízy, je vidět vrch Žalý, Sněžka, Černá hora nebo Kralovec. A nabízí i pěkný pohled na Borovnici. A když vás někdo místní správně nasměruje, zmapujete si pro sebe i místa, kde stávaly další čtyři místní větráky.

Obě místa, jak v Třešňovce nad Borovnicí, kde jsou základy repliky původního borovnického mlýna, tak i návrší, kde unikátní větrák stával, jsou pro návštěvníky celoročně přístupná. První leží přímo na Naučné stezce K. V. Raise, blízko silnice z letoviska Pecka, druhé je od něj jen necelé tři kilometry vzdálené a vede k němu bývalá obchodní cesta, vhodná pro pěší i cyklisty. Motorizovaní návštěvníci mohou projet obcí Borovnice přes Borovničku směrem k vlakovému přejezdu, k návrší se tak dostanou spodní cestou.

autor: VaW
Spustit audio