V botanické zahradě v Táboře rozkvétají tisíce rostlin, k návštěvě láká i tropický skleník

1. duben 2019 15:40

Tisíce pestrobarevných květů mohou v těchto dnech obdivovat návštěvníci botanické zahrady v Táboře, a to nejen ve sklenících, ale i ve venkovních částech zahrady. V arboretu rozkvétají sněženky, bledule a dalších rostliny.

„Momentálně tady modře kvetou ladoňky, vedle bílé puškinie s modrým proužkem, dole v arboretu začíná rašit například česnek medvědí, kolem jezírka jsou tradičně porosty bledulek, sněženek, petrklíčů,“ vyjmenovává vedoucí botanické zahrady Žaneta Šišková.

Za pozornost stojí i skleníky. „V tropickém skleníku jsme se zaměřili na tropické užitkové rostliny, takže tu uvidíte několik druhů kávovníku nebo kakaovník, máme tady také několik rostlin banánovníku, jednak ovocné, ale také textilní, jejichž listy se používají na vlákna a vyrábí se z nich provazy, lana,“ říká Žaneta Šišková.

Banánovníky vykvétají v botanické zahradě každým rokem a plodí. „Chuť plodů je rozhodně jiná než banánů z obchodu, jsou výraznější, chutnější, sladší,“ popisuje Žaneta Šišková.

Ta zároveň zve veřejnost i na prohlídku skleníku s novou expozicí subtropických rostlin, jako jsou například mandarinky, grepy, vavřín vznešený nebo kafrovník.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související