V Bruntále od září nebude fungovat dětská pohotovost

23. srpen 2023 15:35

Dětská pohotovost v Bruntále se od 1. září natrvalo stěhuje do krnovské nemocnice. Lékaři tam sloužili jen o víkendech a během státních svátků. Přes týden službu dlouhodobě poskytuje právě nemocnice v Krnově. Tam mohou dětem poskytnout komplexnějsí zdravotnickou péči, bude-li to zapotřebí.

„V pracovních dnech i o víkendech bude pro dětské pacienty z Bruntálska k dispozici komplement nemocnice, tedy moderní diagnostické přístroje, centrální laboratoř, dostupný konziliář různých odborností a případně i lůžkový fond pediatrického oddělení,“ řekl mluvčí Sdruženého zdravotnického zařízení Krnov Jiří Krušina.  

V Bruntále byla pohotovost dlouhodobě neefektivní. Záchranáři tam v průměru ošetřili 400 dětí za rok, tedy 8 až 10 za víkend.

„Podle informací Zdravotnické záchranné služby Moravskoslezského kraje, která pohotovost v Bruntále ještě do srpna provozuje, byla bruntálská dětská pohotovost vytížená jen minimálně. Rodiče z Bruntálska právě už teď jezdí do Krnova,“ potvrdila mluvčí moravskoslezského hejtmanství Nikola Birklenová.

Zákonem daná dostupnost bude uzavřením bruntálské pohotovosti dodržená.

Spustit audio