V Budějovicích to žije jen v centru. Změnu má přinést kandidatura na Evropské hlavní město kultury

27. březen 2022

České Budějovice by chtěly v roce 2028 být Evropským hlavním městem kultury. Mají na to? A co konkrétně pro to dělají už teď? Na to v rozhovoru pro kulturní magazín Kavárna odpovídá manažer projektu Lukáš Černý.

„Kandidatura přináší možnost podívat se na město a zjistit, jaké má problémy, potřeby, a co se s tím dá dělat. V rámci kandidatury můžeme řešit všechno dohromady, komplexně, což vede k tomu, že to České Budějovice opravdu může posunout velmi kupředu,“ říká.

České Budějovice mají podle Lukáše Černého bezesporu řadu problémů. Kromě často zmiňované dopravy například to, že je město rozdělené. „Skoro všechen kulturní program se odehrává v centru a život města je vlastně velmi centralizovaný. Právě tou kandidaturou i projekty, které už teď připravujeme, bychom rádi kulturu dislokovali do jednotlivých městských částí a vytvářeli tam prostředí pro to, aby se místní podíleli na kulturním životě, prožívali ty svoje městské čtvrti,“ vysvětluje.

Celý rozhovor s Lukášem Černým, manažerem projektu kandidatury Českých Budějovic na Evropské hlavní město kultury, si poslechněte v kulturním magazínu Kavárna.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.