V části Šumavy přestanou lovit jelení zvěř, přenechají to vlkům

26. březen 2018

Sedm tisíc hektarů šumavského národního parku bude patřit vlkům. Správci, kteří v lokalitě sousedící s Národním parkem Bavorský les doteď lovili jelení zvěř, šelmám ustoupí.

„Chceme vytvořit území, na kterém bude mít smečka maximální klid, nebude mít loveckého konkurenta a bude tím pádem mít i dostatek potravy,“ vysvětlil ředitel Správy Národního parku Šumava Pavel Hubený.

Jelení zvěř neměla na Šumavě přirozeného nepřítele, proto museli lesníci její počty regulovat. Při poslední lovecké sezoně evidovala správa parku už více než 1100 ulovených kusů. To se s novou smečkou vlků na Šumavě má změnit.

Když se počet neredukuje, jelení zvěř se přemnoží a začne ničit lesní porost. I proto správa národního parku vytvořila takzvané přezimovací obůrky, do kterých se spárkatá zvěř na zimu stahovala. Lesníci ji tam krmili, a tím zamezili škodám na mladých stromcích.

S tím, jak se na Šumavě objevili vlci, rozhodli se správci parku i funkci přezimovacích obůrek přehodnotit. Vlci už totiž začali lovit i v těchto zařízeních. Lesníci proto vypustí jelení zvěř z obůrek o několik týdnů dříve. Svůj postup Národní park Šumava konzultuje se sousedním parkem Bavorský les, protože vlci neznají hranice a pohybují se po obou stranách Šumavy.

Správci národního parku předpokládají, že když vlci budou mít své území, kde budou moct lovit spárkatou zvěř, klesne i počet útoků na hospodářská zvířata.

Lesníkům to navíc usnadní práci, protože lov i doprava ulovené zvěře je v bezzásahových zónách složitá a někde úplně nemožná.

Změnu novinka přinese i návštěvníkům. Národní park Šumava letos nepřipraví tradiční přehlídku trofejí. Na území parku se totiž jeleni neloví pro trofejovou hodnotu, ale kvůli ochraně lesa.

autor: hoch
Spustit audio