V Červeném Kostelci nakouknete pod pokličku exotické kuchyně. Vaří tam kapverdské národní jídlo

Folklórní soubor z Kapverd přivezl na Náchodsko kromě hudby i své národní jídlo
Do Červeného Kostelce na Náchodsku přijelo zhruba 400 účinkujících z Čech, Evropy a mnoha zámořských zemí. Koná se tam totiž Mezinárodní folklorní festival, kde o exotiku rozhodně není nouze. Jeden ze souborů přijel z dalekých Kapverdských ostrovů. A kromě hudby s sebou přivezl i svou tradiční kuchyni.
Členové kapverdského souboru totiž nevyužívají všechny možnosti stravování, které jim zařídili organizátoři a u sebe na hotelu si vaří i vlastní jídla.
Čtěte také
Sotva jsem přišla, hned jsem dostala snídani. Vypadá jako klasická česká míchaná vajíčka se slaninou, ale vedoucí kapverdského souboru mi vysvětluje, že se jedná o jejich národní jídlo.
Potvrzuje to i Lada Drozdová, která má tento exotický soubor během festivalu v Červeném Kostelci na starosti. „Je to tak. K snídani jedí na Kapverdách často míchaná vajíčka se slaninou. byli jsme proto ráno u místního řezníka a hledali jsme krávu. Chtěli ji napřed vidět, protože jsou zvyklí si ji potom i sami porazit. Ale nakonec jsme koupili kuřecí srdíčka a játra.“
Co se tady teď bude dít?
„Budeme vařit rýži s kuřecími vnitřnostmi. A další tradiční kapverdsko brazilský pokrm bude pikantní rýže s fazolkami.“
Čtěte také
Díváme se společně na nějakou lahvičku s pro mne téměř podezřelým obsahem. Je to hodně ostré a kořeněné. „Oni si přivezli vlastní koření. A také nějaké chilly omáčky a papričky jalapeño. Vozí si to s sebou v sáčku i na obědy a vždy v restauraci si jídlo dochutí.“
Takže mají rádi ostrá jídla. „Mají. A vždy říkají, že jakmile jednou ochutnáš, zamiluješ se a stěhuješ se k nám.“
Mezitím, co si povídáme, tak se tady začalo i zpívat. U kuchyňské linky se ženy v tradičních šátcích pohupují v bocích, i pánové se ale postavili k plotně.
Přicházím k Elly a ptám se, jestli jí chutná naše česká kuchyně. „Ano. Tradičně jim chutná kuřecí maso a jako příloha brambory. Je jedno, jestli jsou pečené nebo vařené. A Piérre tady doplňuje, že jako my hostíme je, tak by oni také rádi z našich surovin uvařilo něco z jejich kuchyně.“
Tradiční kapverdské jídlo se teď bude zhruba 30 minut připravovat. Na hostinu potom přijde čas až ve večerních hodinách.
Mezinárodní folklorní festival Červený Kostelec má velmi bohatou a dlouhou historii. Letos se koná již 68. ročník. Opět se můžete těšit na pestrý výběr těch nejlepších folklorních skupin z celého světa.
Související
-
Péro u pasu, nikoliv za kloboukem. Pavími brky zručně vyšívá David Adamský opasky k tradičním krojům
Řemeslo, které jen tak někdo neumí. To je dávno zapomenuté umění, vyšívání opasků pavím perem. David Adamský vzkřísil tento kumšt v Orlických horách.
-
Malebný Červený Kostelec na úpatí Jestřebích hor mezi Náchodem a Trutnovem má turistům co nabídnout
Festival zážitků v Domku Boženy Němcové, výročí založení zahradnictví Trees, Mezinárodní folklorní festival, ale i Vodnické slavnosti nebo cyklistické závody Lesák cup.
-
V srpnu 1899 se stal Červený Kostelec obchodním centrem celé rakousko-uherské monarchie
Malým podkrkonošským městečkem zněla v srpnu roku 1899 hymna Rakousko-Uherska a také česká píseň Hej Slované. Návštěvníky Krajinské výstavy vítal starosta Theodor Keyzlar.
Nejnovější zprávy
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
Bradáčová je loajální sama k sobě. Bude chtít, abychom o ní v nové funkci slyšeli, očekává Slonková
-
Za bezchybným úsměvem budoucnost Francie? Bardella zatím odmítá, že je ‚plán B‘ po Le Penové
-
ŽIVĚ: Začíná extraligové semifinále, Sparta hraje s Brnem 1:1. Radiožurnál Sport vysílá přímý přenos
-
Stanjura chce přidat do Ústavy rozpočtovou odpovědnost. Změna by platila od příštího roku