V Česku chybí víc než 50 tisíc dárců krve. Proč tomu tak je? Poslechněte si v naší nové rubrice

13. září 2023

V Česku je dlouhodobě kritický nedostatek dárců krve. Podle dat Českého červeného kříže jich v nemocničních transfuzních zařízeních chybí více než 50 tisíc.

Čtěte také

Aby se toto číslo snížilo, o to se snaží celá řada kampaní, včetně projektu Daruj krev s Českým rozhlasem Olomouc. Ten vybízí hlavně prvodárce k odběru v některé z nemocnic v Olomouckém kraji.

Transfuzní oddělení mají kritické nedostatky zejména v letních měsících. Ne jinak tomu bylo i v olomoucké fakultní nemocnici, kam kvůli dovoleným přicházel menší počet dárců.

Největší krize jsou vždy během léta

Na tamním transfuzním oddělení se kvůli tomu někdy uprostřed prázdnin dostali i do krize, kdy se ty krevní zásoby opravdu velmi ztenčily.

Představení nové rubriky

Zpravodajsko-publicistická diskuse na téma, které hýbe regionem. O tom bude každou středu odpoledne rubrika s názvem O čem se mluví. Moderátorka pořadu Zora Ježková společně s redaktorem/redaktorkou a hostem/hosty rozeberou aktuální téma, o kterém se mluví v Olomouckém kraji či v některé obci, městě nebo regionu.

Po prázdninách se ale dárci zase vrací a zásoby se daří doplňovat, na druhou stranu se ale zase více v nemocnici rozjíždí plánovaná operativa, takže krev více potřebují například na ortopedii.

„Pořád dárce potřebujeme, a když se podívám na sklady, chybí nám hlavně krev Rh−. Všechny dárce zveme na odběr,“ uvádí Dana Galuzsková primářka transfuzního oddělení, kde základu dárců tvoří přibližně sedm a půl tisíce lidí.

Když se podívám na sklady, chybí nám hlavně krev Rh−.
Dana Galuzsková, primářka transfuzního oddělení FNOL

Jejich počty se ale každoročně snižují. Ideální počet by byl okolo deseti tisíc lidí. Základnu se zároveň moc nedaří rozšiřovat o prvodárce, ročně by jich nemocnice potřebovala ideálně 1200, loni jich ale třeba bylo jen 900.

Čím si zmíněný nedostatek prvodárců v nemocnicích vysvětlují? Jaké benefity mají dárci? Kdo může jít darovat krev?

Nejen na tyto otázky se snažila odpověď také Veronika Němečková, sestra hematologicko-transfuzního oddělení Nemocnice AGEL Přerov.

Ve středu 20. září se budeme bavit na téma návrat vlků do Jeseníků. Poslouchejte od 15:20, záznam následně naleznete ZDE na webu.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.