V cukrárnu s galerií proměnila bývalou školku ve Víru, přitom být cukrářkou Hanka Řehořková původně vůbec nechtěla

8. březen 2023

Jmenuji se Hanka Řehořková a jsem cukrářka z Víru, takto skromně se na svém webu představuje cukrářka a úspěšná podnikatelka z Vysočiny.

Hanka Řehořková se cukrářkou vyučila na přání maminky, věnovat se mu původně nechtěla

Cukrářkou se vyučila před 17 lety, přesto se povolání věnovat nechtěla. „Maminka mě prakticky donutila jít na cukrářku, já jsem chtěl být kadeřnice, kosmetička, takový holčičí sny,“ usmívá se Hanka Řehořková. Přesto rodičovskou radu poslechla a nakonec ji řemeslo baví. „Až s prvními narozeninami mé dcery jsem začala dělat dorty a už jsem v tom zůstala,“ popisuje.

Teď peče pořád. „Když jsem doma, tak druhý den jdu péct a už mi to nějak vnitřně chybí to pečení, takže pořád mám mouku v ruce a něco dělám,“ líčí cukrářka z Víru.

Na cukrařině ji baví její kreativita, když může chutě i vzhled ladit podle svých představ.

Cukrárna Hanky Řehořkové v bývalé mateřské škole ve Víru připomíná babiččin obývák

Ještě donedávna prodávala svoje zákusky do různých kaváren a cukráren. Zlom přišel v COVIDu, se kterým se objevila potřeba soustředit a spoléhat se sama na sebe, protože ostatní kavárny měly problémy.

„A tak jsem potřebovala sama sobě dokázat, že budou chodit ke mně i na ty zákusky, nejenom někam jinam,“ vysvětluje svoje rozhodnutí Hanka Řehořková. Svůj sen si slnila ve Víru, kde v cukrárnu proměnila bývalou mateřskou školu. Navíc tam provozuje galerii. Překvapit vás tak může například obraz posledního soudu na toaletách.

Zákusky z cukrárny Hanky Řehořkové

Proč právě on a jaké výstavy ve své cukrárně plánuje? A neuvažuje o tom, že by své cukrářské umění na kurzech předávala i dalším? Poslechněte si celý rozhovor.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.