V Divadle Petra Bezruče v Ostravě vzniklo pietní místo na památku Norberta Lichého

19. leden 2024 15:17

Lidé se můžou přijít rozloučit s oblíbeným ostravským hercem Norbertem Lichým. U Divadla Petra Bezruče je možné zapálit svíčku a pietní místo vzniklo také uvnitř v divadelním foyeru. Norbert Lichý, držitel mnoha ocenění, náhle zemřel v úterý 16. ledna.

Termín pohřbu ještě není znám. Divadlo termín řeší společně s rodinou umělce, který byl držitelem prestižních ocenění. Před kamerou dostával menší role, díky svému hereckému projevu ale nezapadl.

Jak říká zástupce ředitele Divadla Petra Bezruče Jiří Krejčí, bude velmi těžké se s touto ztrátou vyrovnat. „V které inscenaci se objevil, tato hra byla reprízována několik let. Můžeme jmenovat třeba Audienci, Pestré vrstvy, Spalovače mrtvol. To jsou všechno inscenace a role, které neodmyslitelně patřily Bertíkovi Lichému,“ dodává Krejčí.

Blízko k rozhlasu

Rozhlasový režisér Tomáš Soldán s Lichým spolupracoval často, před týdnem spolu řešili další pracovní plány. „Šel směrem k tomu, ale bylo to blíž, než by si člověk dokázal připustit. Norbert byl jako důl, ve kterém to bouchne a ne a ne ten požár uhasit, jen snad někdy položit příklop a počkat, ale ani to většinou ne. Nosil v sobě celý svět. Školu tvrdých detektivů, něhu bubeníka, intelekt mohutného klauna,“ řekl.

Lichý byl podle Soldána prvním hercem, kterého slyšel odříkat dialog za všechny postavy jedním hlasem na jeden zátah. „Dokonce si při tom skákal do řeči! Miloval hory, pil dvojitou vodku s fantou, velmi rád si mě inteligentně dobíral a čekal, co já na to. Děkuju, Berte!“ řekl.

Norbert Lichý (stojící) s dalšími herci v ostravském rozhlasovém studiu. Vlevo režisér Tomáš Soldán

Jako na mimořádného umělce vzpomíná na Lichého i dramaturgyně Českého rozhlasu Eva Lenartová. „Ostrava je plná skvělých herců, ale v první rozhlasové lize je jich jen několik. Teď tedy o jednoho méně. Dobří herci vědí, že mikrofon je potvora, která na ně všechno prozradí: jak se dnes vyspali, jak se cítí, co si o textu myslí, jestli si vůbec něco myslí, ba dokonce i jestli mají hlad. Norbert tohle všechno věděl. Do studia vcházel s pokorou a po pečlivé domácí přípravě,“ řekla.

Norbert Lichý
autor: Martin Knitl | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související