V dole Frenštát se těžit nebude a stát jej zlikviduje

10. září 2020 08:53

Těžební věže v podhůří Beskyd už tamní lidi dlouho dráždit nebudou. Společnost OKD se totiž po dlouhých jednáních rozhodla, že důl Frenštát nechá zlikvidovat. Měl by se o to postarat státní podnik Diamo.

Bohumír Polanský pochází z Frenštátu a ve stejnojmenném dole po jeho založení také pracoval. Jak ale sám říká, těžba do oblasti Beskyd rozhodně nepatří. „Je to chráněná krajinná oblast. V současné době už by to asi nešlo,“ dodává.

Důl nedaleko obce Trojanovice na Frenštátsku vznikl na konci 80. let. V místě se mělo vytěžit mohutné ložisko černého uhlí. Pod zemí ho je asi 1,5 miliardy tun. Reálně ale těžba v dole nikdy nezačala. A teď už je jasné, že ani nezačne.

„K dolu Frenštát jsme se sešli na úrovni parlamentu, ministerstev a OKD – byl to už třetí kulatý stůl na dané téma. Teď tam byla jedna nová věc, a to že součástí jednání byla i společnost Diamo,“ vysvětluje starosta Trojanovic Jiří Novotný (SNK).

Těžba na dolech OKD by měla skončit do dvou let, záleží na cenách uhlí

Čtěte také

Právě státní podnik, který likviduje například i doly na Karvinsku, by měl důl od OKD příští rok převzít. „A společnost Diamo už by měla mít v rozpočtu peníze na likvidaci tohoto dolu,“ dodává starosta Trojanovic.

Podle mluvčí OKD Nadi Chattové už společnost podala záměr k likvidaci dolu a aktualizovala k ní projektovou dokumentaci. „Tím byl zahájen proces EIA. Jeho závěrem bude závazné stanovisko ministerstva životního prostředí o hodnocení vlivu tohoto záměru právě na životní prostředí. Znamená to první legislativní krok k likvidaci dolu jako takového,“ vysvětluje mluvčí.

Na tu už netrpělivě čekají zejména lidé z okolí dolu. Jako třeba ti, kteří jsou už téměř 20 let součástí sdružení Naše Beskydy. „Vždycky říkáme, že naše sdružení vzniklo za účelem likvidace dolu, takže se těšíme, že ve chvíli, kdy věže půjdou dolů, budeme se konečně moci rozpustit,“ říká místopředseda sdružení Marian Žárský.

Na to si ale budou muset ještě chvíli počkat. Práce na likvidaci důlního díla totiž společnost OKD odhaduje na šest let. Její náklady pak dosáhnou téměř 200 milionů korun. 

autor: Tomáš Pika
Spustit audio

Související