V Domově svatého Josefa v Žirči začala obnova vyhlášené bylinkové zahrady. V čem bude jiná?

24. březen 2022 07:44

Kompletní obnova bylinkové zahrady začala v Domově svatého Josefa v Žirči u Dvora Králové nad Labem. Právě toto místo je nejvyhledávanějším cílem turistů, kteří do areálu jezdí. Zároveň zahrada slouží jako relaxační zóna pro lidi s roztroušenou sklerózou, kteří v domově bydlí. 

Čtěte také

Kolik lopat se musí přeházet z jedné strany na druhou? Ptám se vedoucího zahradníka Jana Lonce, který právě stojí v jednom z nových záhonů. „Tak to jsem tedy nepočítal. Tohle, co tady teď dělám, bylo prodejní záhony. Ty budou nyní trochu jinak vypadat, protože se doplní zemina a budou zde bylinky pro zdejší kavárnu a částečně i do kuchyně a jejích pokrmů.“

Jak to tedy bude vypadat? Původní záhony plné hlíny tady jsou. „Momentálně to vypadá, že nám tady řádil velký krtek. Protože už je to nějakých 10 let, co se to dělalo, a ten materiál stárne. Jelikož je to z dřevěných fošen, tak ne že by ty byly úplně shnilé, ale pěstované byliny už prostě časem zestárly, odešly a už to nemá podobu původního konceptu.

„Takže se to teď snažíme tak trošku i zazáplatovat. Nebude to úplně jako nové, ale chceme to obnovit, aby se vše co nejvíce blížilo tomu začátku, když to tady vznikalo.

A budou tady stejné bylinky jako v minulosti? „Budeme se držet původního plánu. Byly zde namíchány dohromady léčivé bylinky s kvetoucími trvalkami, aby to bylo efektivní a zároveň užitečné.

Kolik druhů bylinek tady bude?

„Budou to desítky druhů, ale jde i o kultivary. Takže tam už je potom jedná doslova o stovky.

Čtěte také

Ještě se zeptám Andrei Kolové z PR oddělení Domova svatého Josefa v Žirči, tato zahrada je pro vás jistě důležitá? „Určitě je důležitá nejen pro nás a naše klienty, kteří zde mohou trávit svůj volný čas, mohou se tady věnovat svým aktivizačním činnostem, sázet si třeba svoje rajčátka nebo ochutnávat různé dobrůtky.

„Ale je to důležité i nejen pro obyvatele blízkého Dvora Králové nad Labem, protože naše bylinková zahrada je otevřena pro všechny, říká Andrea Kolová.

Domov sv. Josefa v Žirči
je jediným lůžkovým zařízením v České republice pro nemocné roztroušenou sklerózou. Domov nabízí tři typy pobytu. Pozorný personál naplňuje všechny potřeby klientů pro jejich plnohodnotný život. Nabízí také zapůjčení pomůcek. Pomáhá nemocným s roztroušenou sklerózou žít plnohodnotný život.

Obnova bylinkové zahrady a areálu Domova svatého Josefa v Žirči u Dvora Králové nad Labem na Trutnovsku by měla být hotová do konce května letošního roku.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související