V gastru chybí zaměstnanci, provozy problém řeší spoluprací s učilišti a výpomocí rodinných příslušníků

19. prosinec 2023 16:08

Pracovníků v gastroprovozu po covidu ubylo a sehnat dnes na horách kvalitní zaměstnance nebo sezonní brigádníky není vůbec jednoduché. Potvrdí to téměř všichni provozovatelé restaurací nebo hotelů. Najdou se ale i výjimky, které s tímto problém nemají.

V hotelu Orea Resort Horizont na Železnorudsku dlouhodobě spolupracují s odbornými školami a berou učně na praxi. A i když je to práce navíc, hotelu se vyplácí. Rychle se totiž pozná, kdo se k práci má, a stálo by za to si ho udržet. „Na spolupráci s odbornými školami, a to především ze Sušice, Horažďovic a Klatov, se soustředíme. Zhruba deset procent ze všech učňů, kteří k nám přijdou, se uchytí. Nastoupí potom na letní brigády do kuchyně i na plac a řada z nich se nakonec stane zaměstnanci na plný úvazek,“ říká ředitel hotelu Milan Vyskočil.

Pracovníky se podařilo zajistit i v areálu na Špičáku, kde je ve všech gastro provozech v sezóně o víkendu potřeba i dvacet lidí. Jednoduché to ale nebylo, jak prozrazuje provozovatel Otakar Stráský. „Obecně po pandemii koronaviru zmizelo z gastronomie 75 tisíc lidí. Navíc dostat zaměstnance v dnešní době na hory je o to větší problém, musíte jim zajistit ubytování a zaplatit výrazně víc, než je průměr v oboru.“

Zajištění personálu považují i další oslovení za jeden z nejtěžších úkolů. Aby neomezovali služby, sázejí někde třeba na pomoc rodinných příslušníků a také na přesčasy stávajících zaměstnanců.

autoři: Jitka Englová , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Nejnovější zprávy