V historickém objektu Valdštejnské lodžie v Jičíně postupně vzniká unikátní multifunkční sál

6. červen 2021 08:47

Dobrovolníci budou celý víkend pracovat v jičínské Valdštejnské lodžii. Čeká je dláždění cesty starou metodou. V části památky už dlouhé měsíce dělníci budují unikátní multifunkční sál. Jenže práce jdou pomalu, objevily se komplikace. Firma už dokonce žádala o posunutí termínu dokončení. To město zamítlo.

Čtěte také

S kastelánem Jiřím Vydrou stojíme uprostřed Čestného dvora, u expozice Albrechta z Valdštejna, kam už za chvíli dorazí dobrovolníci. Pracovat budou konkrétně u interaktivní věžičky.
„Je vidět, že tady děti vyběhaly notný kus cestičky, kterou potřebujeme vydláždit. Aby když zaprší, tady neběhaly v blátě."

Zvolili technologii starým způsobem, to znamená, že použijí původní pískovcové kameny, které opracují a budou je skládat. Ruku k dílů přidá podle kastelána také zkušený kameník a restaurátor.
„Do rukou vezmeme pískovce, pokusíme se je opracovat tak, aby do sebe zapadly a vytvořily prstenec kolem věžičky. Takže to bude takové velmi složité puzzle."

O pár metrů dál, uvnitř historického objektu pracují dělníci, kteří mají za úkol vybudovat ve Valdštejnské lodžii unikátní multifunkční sál.

V objektu Valdštejnské lodžie v Jičíně vzniká unikátní multifunkční sál

„V tom sále by měla kromě jiného vzniknout i vysouvací elevace, to znamená, že by zde mohly probíhat jak koncerty, tak divadelní představení i různé přednášky. Současně by to mělo sloužit také jako rezidenční místo. Tedy v době, kdy tu nejsou turisté nebo diváci, tak by tu mohli umělci zkoušet a vymýšlet své představení."

Hotovo má být koncem listopadu

„Těch prací má být opravdu hodně. Muselo se čekat na některá projekční řešení. Samozřejmě byla loni i letos na jaře koronavirová pandemie," vysvětluje místostarosta Jičína Petr Hamáček ze Sdružení pro Jičín.

A dodává, že firma už žádala o prodloužení termínu dokončení a to v řádech měsíců.
„Žádost přišla, ale byla zamítnuta. Z toho důvodu, že není opodstatněná."

Čtěte také

Historický objekt byl ve velmi špatném stavu.
„Jak se říká, že když se rekonstruuje starý dům, tak je to náročné. Tady se to stokrát ještě znásobilo."

Hotova je podle místostarosty z větší části statika, vyměněny jsou části stropů, dělníci už prý udělali také rozvody teplovodních kanálů. Teď by se mělo začít s povrchy. Zároveň má pokračovat výměna trámů.

„Jsou ovšem v daleko horším stavu, než by odpovídalo průzkumu, který byl proveden před pěti lety. Samozřejmě se tam nějakou degenerací počítá, ale nikoliv s takovou, jaká tam byla teď nalezena," dodává závěrem Petr Hamáček.

Lodžie plánuje na následující týdny kulturní akce, jejich chod by opravy neměly podle kastelána omezit.

Spustit audio

Související