V hlavním městě chybí profesionální hasiči. Většina nových uchazečů nezvládne testy fyzické zdatnosti

25. březen 2024 13:15

Fyzická zdatnost nebo psychická odolnost, to jsou schopnosti, které potřebuje každý, kdo se chce stát hasičem. V pražském hasičském sboru chybí tři desítky lidí. Za poslední půlrok se přihlásilo 50 zájemců, uspěla ale méně než polovina.

„Dobrý den, chtěl bych vás přivítat na prověrce fyzické zdatnosti. Začneme silovými disciplínami, první budou kliky,“ zahajuje testy pro dva zájemce o práci hasiče zkušební komisař Michal Šeps.

Čtěte také

Cílem je do dvou minut udělat co největší množství kliků. Fyzické zkoušky uchazečů se dělí na dvě disciplíny – silové a vytrvalostní. Kromě kliků tak přijdou na řadu také sedy lehy nebo shyby. Z tělocvičny se pak zájemci přesunují do plaveckého bazénu, kde je čeká osm bazénu, tedy 200 metrů.

„Chytají mě křeče do všeho, bolí mě ještě ruka, nějak prostě nemůžu dejchat,“ říká jeden z uchazečů Michal Stuchlík, který se snaží udělat fyzické testy už podruhé. Silovou disciplínu zvládl, ale vytrvalostní se mu nezdařila.

„Chodil jsem pravidelně cvičit do posilovny, chodil jsem i plavat, ale to plavání jsem asi zase podcenil,“ dodává.

Druhý uchazeč u fyzických testů uspěl. „Pracovat u hasičů je to podle mě sen každého aktivního kluka. Věnuju se sportu celý život, jsem v dobré psychické kondici, takže i z toho důvodu se hlásím,“ vysvětluje.

Více než polovina uchazečů neuspěje

K pražským hasičům se za poslední půlrok hlásilo 50 lidí a z toho více než polovina neuspěla.

Čtěte také

„Ti lidé sami v průběhu toho procesu odstoupí, třeba ze zdravotních důvodů nebo dostanou někde lepší nabídku. Nebo prostě dostanou strach z těch fyzických testů, protože se dozví, že je tam to plavání,“ popisuje mluvčí Martin Kavka.

Zájemci musí složit nejen fyzické, ale také psychické testy. Zároveň musí projít zdravotní prohlídkou.

Co je podle zkušebního komisaře největším problémem u fyzických testů? Poslechněte si celou reportáž.

autoři: Marie Vítů ,
Spustit audio