V hokejových Vítkovicích končí trenér Holaň, tým přebírají asistenti

23. říjen 2023 20:27, aktualizováno

Hlavní kouč Miloš Holaň končí na střídačce hokejistů Vítkovic, kteří jsou po první čtvrtině základní části extraligy předposlední. Po jednání s majitelem klubu Alešem Pavlíkem se rozhodl rezignovat a opouští lavičku druhého týmu dlouhodobé části z minulého ročníku po téměř třech letech.

Mužstvo povede duo dosavadních asistentů Pavel Trnka a Roman Šimíček, kteří se na lavičku postavili před dvěma týdny místo Radka Philippa. Klub o tom informoval na svém webu.

Vítkovice dvakrát za sebou nebodovaly. V pátek prohrály v Litvínově 3:6 a v neděli v repríze neúspěšného semifinále z minulé sezony v Hradci Králové 0:2. Z třinácti zápasů v ročníku vyhrály jen čtyři a mají na kontě 13 bodů. Před poslední Mladou Boleslaví mají dvoubodový náskok a ztrácejí bod na dvanácté Kladno, které má ještě zápas k dobru. Vítkovice se už ve středu představí v předehrávce 31. kola na ledě lídra Pardubic.

„Tato schůzka se konala v naprosto korektním a profesionálním duchu. Sedli jsme si Milošem Holaněm, rozebrali jsme celou situaci A-týmu ze všech různých úhlů a shodli jsme se na tom, že je potřeba udělat opatření, která budou směřovat jednoznačně k nastartování výkonů a především výsledků našeho vítkovického mužstva. Sám Miloš Holaň přišel s návrhem, že by přenechal svůj post hlavního trenéra,“ uvedl Pavlík.

„Vzájemně jsme se dohodli, že se vydáme touto cestou, a já jsem rád a oceňuji, že ve chvíli, kdy celý vítkovický hokej prochází krizí, jdou osobní ambice stranou a každý je ochotný přinést oběti, aby se znovu začalo dařit a Vítkovice se vrátily tam, kam dle mého, a nejen mého názoru mají patřit a patří,“ podotkl Pavlík.

Holaň převzal Vítkovice v prosinci 2020 místo odvolaného Mojmíra Trličíka. Dvakrát skončil s Ostravany po základní části osmý a naposledy druhý se 102 body, což byl klubový rekord.

Před dvěma roky pod ním Vítkovice vypadly v předkole play-off Kometou Brno po porážce 2:3 na zápasy, loni skončily ve čtvrtfinále po vyřazení ve čtyřech zápasech s mistrovským Třincem a letos ztroskotaly v semifinále po sedmizápasové bitvě s Hradcem Králové. Dostaly se do Ligy mistrů, ve které vyhrály čtyři ze šesti zápasů a v osmifinále je čeká Pelicans Lahti.

Čtěte také

„Nebylo to pro mě jednoduché rozhodnutí, ale díky opravdu nadstandardnímu vztahu s majitelem klubu Alešem Pavlíkem jsem se po dlouhém jednání a probírání situace, ve které se teď mužstvo nachází, rozhodl pro odstoupení z funkce. Na Vítkovicích mi vždy záleželo a záleží, ale došel jsem k názoru, že je potřeba toto rozhodnuti udělat. Vítkovice budou navždy klub mého srdce a třeba se někdy v budoucnu naše cesty opět spojí. Přeji Vítkovicím hodně štěstí,“ prohlásil Holaň.

Vítkovice jsou druhým týmem, který v této sezoně mění hlavního kouče. Před měsícem skončil Patrik Martinec v Kometě Brno a po jeho rezignaci převzal tým asistent Jaroslav Modrý.

„S Milošem Holaněm jsme si podali ruce a rozešli se v maximálně dobrém. Já osobně mu děkuji za ty tři roky, během kterých mužstvo zvedl a posunul až téměř k našemu vysněnému cíli. Speciálně děkuji jemu i jeho kolegovi Radku Philippovi za rekordní a úspěšnou minulou sezonu, která se zapsala do klubové historie,“ uvedl Pavlík.

Trnka se před dvěma týdny přesunul na lavičku prvního týmu z pozice hlavního kouče juniorky Vítkovic a Šimíček je zároveň sportovním ředitelem.

„Bohužel takový je hokej a někdy je potřeba udělat i taková rozhodnutí, k jakému jsme společně s Milošem Holaněm dospěli. V mých očích je ale nadále hrdým Vítkovičákem, a proto bylo i mým přáním, abychom se rozešli maximálně korektně a jen v dobrém, abychom třeba někdy v budoucnu mohli zase společně spojit síly s cílem dobývat úspěchy pro vítkovický hokej. Miloši Holaňovi za sebe i za klub děkuji a přeji mu hodně štěstí do další kariéry,“ dodal Pavlík.

autor: David Procházka | zdroje: iROZHLAS.cz , ČTK
Spustit audio